Каплиця Святої Покрови в м.Чигирин

Vikont's picture
  • Теги:
    • Religious architecture,
    • Часовня

Mark: +18 / 4 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineCherkasy regionЧигирин
Description

Під час будівництва резиденції Б.Хмельницького були знайдені залишки цвинтаря ХVІ—ХVІІ ст. Всього відкрито 263 поховання.Вони досліджувалися у 1993—1994 роках.

Як свідчить Т.О. Рудич, чоловіче населення відзначалося високим зростом, міцною будовою тіла з гарно розвинутим рельєфом м’язів, що говорить про сильні фізичні навантаження.

В ногах одного з небіжчиків було виявлено цілий горщик ХVІІ ст. При одному з жіночих поховань знайдені підківки від чобіт, залишки шкіри від взуття, срібна каблучка та три заколки для зачіски. Серед речей, що супроводжували похованих, археологи відкопали свинцеві кулі, наконечники стріл, намисто, залишки керамічного світильника та інші предмети ХVІІ ст.

Унікальними знахідками є залишки тканин і фрагменти одягу. Це передня частина жіночої блузи, прикрашеної мереживом, а також головний убір із парчевої тканини. Цікаві бронзові застібки для одягу. Деякі поховання супроводжувалися монетами.

Під час розкопок, окрім поховань була виявлена велика кількість фрагментів кераміки ХVІІ ст. Скупчення великої кількості керамічного матеріалу на порівняно обмеженій площі розкопу свідчить про раптове припинення людської діяльності, в даному разі — в результаті військового нападу, що підтверджується такими знахідками, як гарматні ядра та кулі.

Останки небіжчиків, після часткового дослідження цвинтаря, були перепоховані під Богдановою Горою. Над їх могилою у 1995 році побудовано Каплицю Святої Покрови. Вона розташована неподалік від місця, де стояла церква в ім’я Преображення Господня, а тепер знаходиться музей Богдана Хмельницького.

Посилання на текст.

Reports
vv's picture
2 photos
vv
dombrovskii_a's picture
1 photos
dombrovskii_a
Декабрь's picture
1 photos
Декабрь
valka1000's picture
1 photos
valka1000
0
Your rating: None

Back to top