Пам'ятний знак на честь Олекси Гірника

Vikont's picture
  • Теги:
    • Памятный знак,
    • Monuments

Mark: +6 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineCherkasy regionКанів
Description

Гірник Олекса Миколайович народився 27 березня 1912 р. в Богородчанах (тоді в складі Австро-Угорщини, сьогодні Івано-Франківської області України) у бідній селянській родині. Член скаутської організації «Пласт», пізніше Організації українських націоналістів. У 1933-1935 рр. працював в товариствах «Просвіта», «Пласт», «Луг».

У 1935-1937 рр. служив у польській армії. 25 березня 1937 заарештований військовою жандармерією за членство в ОУН і пропаганду.

Засуджений на 5 р. і 3 міс.. Під час німецько-польської війни у вересні 1939 р. втік з ув'язнення. У цьому ж році був заарештований НКВД під час виконання завдання ОУН у м. Стрий. У 1940 р. повторно засуджений УНКВС у Станіславській області за ст. 54-10 КК УРСР «антирадянська пропаганда» на 8 років таборів. Після відбуття терміну в 1948 р. повернувся на Західну Україну. Одружився і в 1952 р. переїхав у м. Калуш. До виходу на пенсію в 1972 р. — працював глинокопом, муляром, бухгалтером. У 1972 р. вийшов на пенсію.

За свідченням знайомих в 1977 р. О. Гірник сильно змінився. Як з'ясувалося потім, він таємно написав від руки більше тисячі «листівок про долю українського народу», які ховав у схованках. 19 січня 1978 написав листа дружині, в якому вказував: «Я йшов простим шляхом, тернистим. Не змінив, не зійшов. Мій протест – це сама правда, а не
московська брехня від початку до кінця. Мій протест – це переживання, тортури української нації. Мій протест – це прометеїзм, це бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – це слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець».

20 січня 1978 приїхав до Києва, потім попрямував до Канева, де знаходиться музей-заповідник Т. Г. Шевченка та його могила. 21 січня 1978 на оглядовому майданчику «Чернечої гори» вчинив самогубство, обливши себе бензином, підпалив себе і після цього вдарив себе ножем у груди. Перед цим він розкидав написані ним листівки і залишив
передсмертну записку. На звороті листівок було написано: «Протест проти російської окупації на Україні. Протест проти русифікації українського народу! Нехай живе Незалежна Соборна Українська Держава! Радянська, але не російська! Україна для українців! На знак 60-річчя проголошення незалежності України Центральною Радою 22 січня 1918 / 22 січня 1978 р. в знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки таким способом можна протестувати в Радянському Союзі!».

Його тіло було знайдено під час обходу черговим міліціонером, листівки були зібрані, заведено справу канівською прокуратурою. Справа була закрита через 2 місяці. Канівській прокуратурі в 1978 р. не вдалося виявити будь-яких його зв'язків з «антирадянськими колами».

Інформація про вчинок Гірника замовчувалася і вперше була опублікована в газеті «Літературна Україна» лише на початку 1992 року. У 1993 р. в місті Калуші ім'ям Гірника була названа вулиця і встановлена меморіальна дошка на його будинку. У 1995 році в Богородчанах встановлено пам'ятний знак, у школі влаштована кімната-музей О. Гірника.

У 1996 році загальноосвітня школа №1 Богородчанського району постановою Кабінету Міністрів України отримує ім'я Олексія Гірника. Директор національного заповідника Т.Шевченка організував на території музею установку пам'ятних знаків і окремих невеликих експозицій.

У 2003 році Лігою українських меценатів і київським фондом ім. Олексія Гірника «з метою увічнення пам'яті українського патріота Олексія Гірника та підтримки борців за українське національне відродження» була заснована премія ім. О. Гірника. У різні роки лауреатами премії стали понад сорок осіб.

У річницю події, 21 січня 2009 року біля місця самоспалення був відкритий і освячений пам'ятний знак. Проект київського скульптора Адріана Балога був виконаний по гранту Президента Ющенка.

Вчинок вогненного патріота оцінила держава лише за президентства Віктора Ющенка. Указом Президента України від 18 січня 2007 р. за проявлені мужність і самопожертву в ім'я незалежної України Гірнику Олексію Миколайовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави посмертно. Нагороду отримали його сини. Один із синів – Євген Гірник, колишній заступник голови Конгресу українських націоналістів, депутат IV і V скликань Верховної Ради України.

Івано-Франківська обласна Рада оголосила 2012 рік – Роком Олекси Гірника. 

Посилання на текст.

Reports
VoloksboR's picture
1 photos
VoloksboR
prokhozhijj's picture
1 photos
prokhozhijj
0
Your rating: None

Back to top