Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини в Переяслав-Хмельницькому

Vikont's picture
  • Теги:
    • Музей,
    • Infrastructure

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionПереяслав (Переяслав-Хмельницький, Переяславль, Переславль Руський)
Description

Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини – перший в Україні музей просто неба, будівництво якого було започатковано в 1964 році.

Унікальний музейний комплекс має площу 25 га. Тут розміщено понад 300 об’єктів, з яких – 122 пам’ятки народної архітектури; експонується понад 20 тис. експонатів – речей побуту та вжитку, знарядь праці, витворів народних майстрів, археологічні матеріали, документи, світлини.

Музей репрезентує українське село Середньої Наддніпрянщини 2 пол. ХІХ – поч. ХХ ст.ст.; сільські ремесла та промисли; вітряки та водяні млини; розділ ”Матеріальна культура найдавнішого часу”; 12 тематичних музеїв.

Особливістю музею є показ розвитку ремесел та основних етапів еволюції народного житла і пов’язаної з ним матеріальної і духовної культури українців.

У розділі «Матеріальна культура найдавнішого часу» відтворено розвиток житла і домашнього вогнища від періоду пізнього палеоліту до житла ХІV ст.

Серед архітектурних пам’яток є рідкісні зразки: церква Покрови Пресвятої Богородиці поч. XVII ст. та дзвіниця сер. XVIIІ ст. з Правобережної Київщини, церква св. Георгія сер. XVIIІ ст. з Переяславщини, зображена Т. Г. Шевченком на малюнку «Андруші», вишуканий мисливський будинок князя О. Горчакова, церковнопарафіяльна школа поч. ХІХ ст., лісний кордон – будинок лісної охорони кін. XІХ ст. з півдня Київського Полісся, корчма поч. ХІХ ст. з м. Переяслава, хати середняка, чинбаря, столяра, гончара, бондаря та інші із сіл Переяславщини.

У плані забудови селянської садиби 2 пол. ХІХ ст. чільне місце займає хата. В експозиції – оздоблені розписами скрині, мисники, дерев’яні та глиняні миски, різьблені сволоки, божниці, речі побуту. Окрасою хати були тканини: рушники, килими, скатерті, ліжники, які надавали кожному житлу не тільки затишності, а й неповторності.

Вдало використано природний ландшафт та відтворено народні традиції озеленення дворів, вулиць, провулків, вигонів, майдану. Городи, сади, квітники, декоративні насадження надають музею переконливості, життєвості, дають повну уяву українського села ХІХ ст. Доповнюють експозицію музею-села двоє рукотворних озер.

У Музеї народної архітектури та побуту в окремих архітектурних пам’ятках та спеціально побудованих павільйонах створено експозиції дванадцяти тематичних музеїв, які більш поглиблено розкривають окремі теми з історії народного побуту, традицій, звичаїв та обрядів, народної творчості, землеробства, хлібопекарства, народного транспорту, розвитку науки та техніки.

Посилання на текст.

Вхід до музею:

Житлово-господарський комплекс Х ст.:

Церква Святого Георгія. Змальована Т.Г.Шевченком:

Сільська управа:

Ярмарковий майдан:

Корчма:

Мисливський будинок князя Горчакова:

Одна з кімнат цього будинку:

Дім вдови:

Музей історії народного сухопутного транспорту:

Поштова станція:

Залога козацька ХVІI ст.:

Reports
dombrovskii_a's picture
6 photos
dombrovskii_a
0
Your rating: None

Back to top