Меморіальна дошка Весніку Я. І.- перший директор металургійного заводу Криворіжсталь

dombrovskii_a's picture
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Monuments

Mark: +9 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineDnipropetrovsk regionКривий Ріг
Description

Меморіальна дошка Весніку Я. І.- перший директор металургійного заводу Криворіжсталь

Яків Ілліч Веснік (19 серпня 1894, Мінськ — †17 листопада 1937) — перший директор комбінату «Криворіжсталь».

Народився він у Мінську. До приїзду в Кривий Ріг за плечима Весніка довгий життєвий шлях. У Мінську провів дитинство і юність, розпочав трудову діяльність. Під час імперіалістичної війни, після поранення демобілізувавшись з армії, почав працювати слюсарем у Петрограді, познайомився з М. І. Калініним і пройшов у нього першу революційну школу.
Я. І. Веснік — активний учасник жовтневого перевороту в Петрограді. Він був членом Виборзької районної Ради, одним з організаторів Червоної гвардії. Восени 1917 року вступив до лав ленінської партії. Після жовтневого перевороту брав участь в організації Червоної Армії, займав у ній керівні посади. Веснік був членом Реввоєнради (РВР):
    7 листопада 1918 — 28 листопада 1919: 8-ій армії Південного і інших фронтів
    27 травня — 31 серпня 1920: 11-ій армії
    10 листопада — 26 грудня 1920: 15-ій армії
    26 січня — 29 травня 1921: 11-ій армії
Після закінчення громадянської війни Яків Ілліч залишився в армії. У 1924 році був призначений начальником Військово-будівельного управління Червоної Армії. Незабаром, враховуючи набутий ним організаторський досвід, партія направила його на відбудову затоплених рудників на Алтаї. Після цього Я. І. Веснік був начальником будівництва Магнітогорського і Кузнецького комбінатів.

У 1931 році Я І. Веснік приїхав до Кривого Рога, очолив будівництво металургійного заводу і був його першим директором. З усією повнотою тут розкрився його талант господарського і партійного працівника. За заслуги перед державою і народом вій був у 1935 році нагороджений орденом Леніна. На честь Я І. Веснік на приміщенні будинку по вул.Леніна, 35 встановлено меморіальну дошку. На дошкі: «У цьому будинку з 1932 по 1937 році проживав з сім'єю начальник будівництва, перший директор металургійного заводу "Криворіжсталь" Веснік Яків Ілліч».

Після загадкової смерті Г. К. Орджонікідзе 18 лютого 1937 послідувала розправа з родичами і знайомими наркома. Я. І. Веснік був арештований 10 липня 1937 і незабаром розстріляний (17 листопада); його дружина була відправлена у поселення до Казахстану, а син, — майбутній актор Євген Веснік, — ледь не потрапив в дитячий будинок для «дітей ворогів народу».
На честь першого директора на приміщенні заводо-управління встановлено меморіальну дошку.

джерело тексту

 

Reports
Orlan's picture
1 photos
Orlan
valka1000's picture
1 photos
valka1000
0
Your rating: None

Back to top