Меморіальна дошка Володі Кроленка (Підгородненська середня школа №4)

dombrovskii_a's picture
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Infrastructure,
    • Школы,
    • Monuments

Mark: +11 / 3 participants / 2 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineDnipropetrovsk regionПідгородне
Description

Меморіальна дошка Володі Кроленка (Підгородненська середня школа №4)

В 1958 році колгосп ім.. Ульянова очолював Герой Соціалістичної праці Сергій Іванович Переяславський. Саме він і був ініціатором побудови нашої школи, яка в 1960 році прийняла  своїх перших учнів. Педагогічний колектив нової школи очолила молода одеситка – вчитель фізики Денисенко Тамара Михайлівна. ЇЇ першим помічником була  вчителька української мови та літератури Ляшенко Тетяна Дмитрівна.
     Серед відкривачів школи можна назвати вчительку  англійської мови Іващенко М.Г., біології Митченко Т.Ф., математики Римську К.А., вчителів початкових класів Барабан К.Д., Кузьменко А.П., фізичного виховання Колихаєву Н.Г.
    Ці люди і досі шановані люди нашого міста, бажані гості учнів та вчителів сучасної школи.
    Пізніше колгосп ім.. Ульянова об’єднався з колгоспом  «Червоний жовтень» та змінив свою назву на колгосп «Родина», який в 1965 р. реорганізувався в радгосп «Підгородній», під опікою якого впродовж десятків років перебувала наша школа.
    Колектив вчителів 60 х років мав чудовий учительський хор.
    Щороку 9 травня до школи приїздили гості з різноманітних куточків бувшого Радянського Союзу, І не дивно! Адже ще до відкриття школи, біля її приміщення було перепоховано прах захисників нашого міста та споруджено пам’ятник загиблих воїнів.
    Цю традицію вшанування воїнів похованих в братських могилах ми підтримуємо до сьогоднішніх днів: 26 вересня (в день визволення міста) та 9 травня тут проходять урочисто – траурні мітинги, куди сходяться всі жителі мікрорайону школи.
    По сьогоднішній день іде листування з донькою підполковника Михайла Давидовича Мучаідзе, командира 976 СП 261 СД,  який керував визволенням м. Підгородне. В сусідній Росії,  в Москві Мучаідзе Клара Михайлівна береже в пам’яті часи, коли сама особисто приїздила до нас.
    З ініціативи бувшого голови Ради ветеранів Великої Вітчизняної війни Гайдука М.І. за рішенням сесії Підгородненської міськради в 1988 р. нашій школі присвоєно ім’я Володі Кроленка, нашого односельця,  партизана, розвідника, який загинув від рук фашистів. 3 листопада, у понеділок 1941 року Володю Кроленка було заарештовано і розстріляно на березі р. кільчень. Похований був вдома. У 1961 році було пере захоронення. Прах Володі перенесено в одну із братських могил. Часті гості в школі: сестра В. Кроленка – Бут Л.П. та її доньки – Наталія Олійник завідувачка кафедри української філології та літератури  Дніпропетровського національного університету ім.. О.Гончара та Любов Каравдіна, яка працює в юридичному відділі Дніпропетровської райради. Дві сестрички в минулому випускниці нашої школи.
    Зараз школа працює в статусі КЗ Підгородненська СЗШ №4. 22 жовтня 2010 р. школа відсвяткувала свій 50 – річний Ювілей. Багато випускників зібралося в школі: депутати Дніпропетровської райради Петро Дудка, Володимир Петренко, депутат Підгородненської  міськради Костянтин Булейко, підприємці Михайло Булах, Валентина Літвінченко, Микола     Кошель, директор дитсадка «Енергетик» Овчаренко Олена та багато інших.
    Довго – довго лунали пісні у виконанні шкільного гурту «Журавлята», гурту «Чумацький шлях», шкільних вокалістів Юлії Драган, Тані Скубченко, Віталіни В’язової, вчителів 60 – х років.
    Закінчилося свято, роз’їхались гості, а у вечірніх сутінках стоїть школа №4, а з нею і шкільні історії тисяч її випускників.

джерело тексту school4.mirshkol.com

 

Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
Orlan's picture
1 photos
Orlan
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top