Церква євангельських християн-баптистів "Голгофа" в Донецьку

Granit's picture
  • Атрибуты:
    • Особенности кеша,
    • Рекомендации,
    • Часы посещения ограничены
  • Теги:
    • Religious architecture,
    • Протестантский храм,
    • Церковь

Mark: +7 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineDonetsk regionДОНЕЦЬК (Олександрівка, Ю́зівка, Сталін, Сталіне, Сталіно)
Description

Один з підрозділів церкви євангельських християн-баптистів "Голгофа" знаходиться в Донецьку по вулиці Балаклєєвськой,8. Церква функціонує з кінця двадцятого століття.
Історія євангельських християн-баптистів в Україні бере свій початок у другій половині 19 ст., коли на Півдні України серед сільського населення почали відбуватися перші хрещення по вірі. З часом стали виникати перші громади, і 1884 року в селі Нововасилівці Таврійської губернії відбувся перший з'їзд ЄХБ. Ця дата вважається початком організованого євангельського руху. На з'їзді було утворено Союз російських баптистів.
Про кількість баптистів наприкінці 19 ст. різні історичні джерела подають різні цифри – від 100 000 до 300 000. Це – значна кількість, особливо, якщо взяти до уваги жорстокі масові переслідування євангельських християн баптистів за їхню віру. Найжорстокішими були 1880 – 1905 рр., так звана «ера Побєдоносцева».
Після проголошення Української Народної Республіки (22. 01. 1918 р.) у Києві відбувся І Всеукраїнський з'їзд баптистів (1-8 жовтня 1918 р.), на якому було утворено Всеукраїнський Союз баптистів (ВСБ) та прийнято рішення видавати журнал „Український Баптист”.
На III Всеукраїнському з'їзді (1922 р.) Всеукраїнський Союз Баптистів було приєднано до Всеросійського Союзу Баптистів з центром у Москві.
Четвертий Всеукраїнський з'їзд одноголосно відновив свій Всеукраїнський Союз об'єднань баптистів, і вже з наступного року вийшов перший номер журналу „Баптист України” – друкований орган ВСОБ.
Сумнозвісне „Законодавство про культи” 1929 р. поклало початок новій трагічній сторінці в історії українських баптистів. Над „двомільйонним баптистським братством” („Баптист України” №1, 1926 р.) нависла смертельна загроза. У половині 30-х років усі баптистські церкви було закрито, а молитовні доми конфісковано. До 1944 р. було заарештовано 25 000 проповідників, і 22 000 з них загинули безслідно.
У 1943 р. на VI Всеукраїнському з'їзді Всеукраїнський Союз Баптистів відновив діяльність, але вже наступного року його було ліквідовано з подальшими репресіями служителів. Разом з тим у тому ж 1944 р. влада прийняла рішення утворити Всесоюзну раду євангельських християн-баптистів (ВРЄХБ), до складу якої приєднала інші протестантські конфесії.
Лише у 1990 р. Союз баптистів України був відновлений. Почалася його новітня історія. Після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. за умов релігійної свободи духовне життя ожило. Двадцять другим з'їздом (8-11 лютого 1994 р.) було прийнято новий Статут і відновлено назву «Всеукраїнський Союз Об'єднань євангельських християн баптистів» (ВСО ЄХБ). Рішенням 25-го з'їзду (10-13 травня 2006 р.) назву було змінено на «Всеукраїнський Союз Церков євангельських християн баптистів» (ВСЦ ЄХБ).
джерело тексту

How to get to the point: 
Від автостанції "Критий ринок" їхати автобусом або маршрутом 28 до зупинки "Площа Будьонного". Потім або пройті 800 метрів або сісти на трамвай 10,11,14,15 і їхати одну зупинку до ГБ №9.От автостанції "Центр" їхати автобусом 18 до зупинки "Бонч-Бруєвіча"(йти 250 метрів) або маршрутами 20,20-в,53 до зупинки "Площа Будьонного" і далі як в першому варіанті.
Reports
Aleksis's picture
1 photos
Aleksis
dombrovskii_a's picture
1 photos
dombrovskii_a
0
Your rating: None

Back to top