Богоявленский храм в селе Молодовая

galdor's picture
  • Теги:
    • Religious architecture,
    • Православный храм

Mark: +8 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKharkiv regionМолодова
Description

http://www.eparchia.kharkov.ua/churchinfo/147

В селе Молодовая сохранился каменный храм начала 20 века.

Первый деревянный храм был построен в 1740 году. 

Із сільських архівів(http://www.eparchia.kharkov.ua):

Побудова нової церкви відбувалася протягом 5 років (1902 - 1907 р.р.) вона була найпрекраснішою будівлею у селі. Величава споруда з двома куполами підіймалася на двадцятиметрову висоту.
Все в цій гармонійній споруді було підкорено пориву до небес : і ребристі об'єми дзвіниці, і башти, і вузькі з кольоровим склом вікна, і позолочені хрести, і вільний політ натхнення.
Церква була оперезана цегляною різьбою і малюнками, які відтворювали символи далеких віків.
До дзвіниці вели стрімкі сходи. Над площадкою з міцною залізною огорожею на товстій балці висіли дзвони, найбільший з них важив 100 пудів.
Прихожани насадили кругом церкви дерев, поставили оградку.
В середині церква також вражала своєю красотою. Мінились сріблом та позолотою іконостас та ікони, ще пахнув лаком і фарбами олтар з його царськими воротами, блищав клірос. Все було прикрашене безліччю рушників з дорогими мережками та вишиванками.
Першими служителями нової церкви Богоявлення стали : отець Григорій, диякон Семен і дзвонар Родион Терехов (Стрельников).
За період Існування церква перемила тяжкі випробування : громадянську війну, жовтневу революцію, сталінський режим, Велику Вітчизняну війну і роки соціалізму. В 30-ті роки вона була розграбована, сплюндрована, дзвони знято. У храмі запанували холод і запустіння. Перед самою війною з нього зробили... сільський клуб. Після війни "носії культури в село" забажали зробити з святого храму будинок культури : пригнали трактор, підпалили купол, знесли дзвіницю, набили гору щебсня - і на цьому "будівництво" закінчилося. Пізніше приміщення перекваліфікували під склад трав'яної муки для птахоферми.

Сейчас храм выглядит заброшенным, без окон. Но внутри мы с удивлением обнаружили, что службы здесь проводят.

Оказалось, что с недавних пор местная община имеет священника и он проводил службы в храме в тёплое время года. В холодное время службы проводятся в одном из сельских домов.

Потихоньку начали реконструкцию. Средств очень мало, так что любая помощь приветствуется.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reports
Vikont's picture
1 photos
Vikont
Tan-Tol's picture
6 photos
Tan-Tol
0
Your rating: None

Back to top