Хомутець. Схованка

dombrovskii_a's picture
  • Атрибуты:
    • Исторический ,
    • Атрибуты кеша,
    • Контейнер преформа-21,
    • Особенности кеша
  • Состояние:
    • Действующий
  • Тип тайника:
    • Easy to find cache

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkrainePoltava regionХомутець
Description

Хомутець. Схованка

Схованка захованиа під дахом колодязя у другій ніші.

джерело тексту uk.wikipedia.org

Хомутець — село в Україні, Миргородському районі Полтавської області. Населення становить 2477 осіб. Орган місцевого самоврядування — Хомутецька сільська рада. Село — на відстані 14 кілометрів від м. Миргород.
Село розташоване на річках Хоролі та Хомутці.
Хомутець заснований у XVI столітті миргородськими козаками. 1620 року польський король Сигізмунд ІІІ віддав Миргород із хутором Хомутець шляхтичу Івану Чернишевському, але 1621 року їх захопив черкаський староста Костянтин Вишневецький (дядько й опікун Ієремії Вишневецького). Польський суд присудив ці володіння королю, який віддав їх Бартоломею Обалковському. Але К. Вишневецький не підкорився рішенню суду і до визвольної війни українського народу 1648–1654 рр. Хомутець був у числі його володінь. Наступний власник — хомутецький сотник, пізніше — миргородський полковник Павло Апостол. який 1659 був наказним гетьманом. 1689 року Данило Апостол (згодом — гетьман Лівобережної України) отримав на Хомутець універсал гетьмана І. Мазепи.
У 18 ст. садиба була розбудована з урахуванням настанов доби бароко. Серед садибних будівель — оранжерея і сад бароко, розпланований за примітивним планом. Рештки первісного розпланування збереглися посеред сучасного пейзажного парку, а сам парк оголошено пам'яткою садово-паркового мистецтва. Ніяких значущих робіт по реставрації парків не проводиться, частина паркової території зайнята під училищний стадіон.
Впродовж 18 століття містечко Хомутець було центром Другої Миргородської сотні Миргородського полку. Збереглася печатка місцевого сотенного правління з гербом: у щиті — хрест, під яким три восьмикутні зірки.
На початку XIX століття господарем Хомутця став російський письменник, історик і дипломат І. М. Муравйов-Апостол. Троє його синів — Матвій, Сергій та Іполит — стали видатними діячами декабристського руху.
1754 року полковником М. Д. Апостолом була збудована мурована Троїцька церква з дзвіницею, 1883 року освячена Покровська дерев'яна церква з дзвіницею, при якій діяли бібліотека і жіноча школа грамоти, 1892 року;— дерев'яна Воскресенська церква. 1884 року в приміщенні, спорудженому на кошти поміщиці Муравйової-Апостол, відкрито земську школу (зруйнована у 2008). З 1891 року діяла земська лікарня.
У 1888 та 1889 роках Хомутець відвідав А. П. Чехов. Він хотів тут придбати хутір, заснувати «літературну колонію» і побудувати лікарню, але ці задуми не здійснилися. Влітку 1889 року він «відкрив» у Хомутці талановитого майстра гончарної справи П. І. Калашника, вироби якого експонувалися потім в різних музеях країни.
На початку XIX століття маєток належав Івана Муравйова-Апостола — письменнику, історику та дипломату — нащадку Данила Апостола по жіночій лінії. З 1806 року він мешкав у Хомутці і саме за нього було перебудовано палац та переплановано парк.
За Радянського Союзу палац передано під агропрофшколу, технікум свинарства і нарешті зооветеринарний технікум, який існує тут і дотепер. Зараз палац покинутий (для потреб технікуму збудовано нові приміщення) і поступово руйнується.
Київський науково-дослідний інститут пам'яткоохоронних досліджень заніс село Хомутець до Переліку найважливіших історичних сіл України та їхніх пам'яток.
У селі народився Калашник Павло Іванович — відомий гончар;та письменник Безорудько Віктор Григорович.

джерело тексту uk.wikipedia.org


0
Your rating: None

Back to top