Меморіальна дошка В'ячеславу Чорноволу у Тернополі

vv's picture
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineTernopil regionТернопіль
Description

В'ячеслав Максимович Чорновіл  народився в 1937 р. на Черкащині — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху; Герой України (2000 р., посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна.
Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р. Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду». Перебував у  таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років. У 1990-92 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р. Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р. (2 місце, 23,27% голосів). З 1992 р. і до смерті — голова Народного Руху України. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.
Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.
Памятний знак у Тернополі встановлено у 2003 р. на вулииці названій в честь Чорновола.

Джерело тексту та фотографії Чорновола

 

 

How to get to the point: 
Тернопіль, вул. Чорновола
0
Your rating: None

Back to top