Пам'ятний хрест на місці битви 1691р.в м.Одеса

Vikont's picture
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Памятный крест,
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineOdessa regionОДЕСА (Хаджибей, Ени-Дунья)
Description

Посилання на джерело тексту 1посилання на джерело тексту 2.

Війна Туреччини і Польщі, що тривала в останній чверті ХVІІ ст., поставила на порядок денний питання про відродження козацтва, яке мало стати на перешкоді набігам татар і турок і сприяти господарському відродженню Правобережжя. Вагома роль у цьому процесі належала С. Палію.

Семен Палій (Семен Гурко) (1640 — 1710) — військовий діяч, полковник Фастівського полку, один з керівників антипольського повстання на Правобережжі.

Народився у Борзні (тепер Чернігівська область) в міщанській родині. Був козаком Ніжинського полку. Можливо, що навчався у Києво-Могилянській академії. Деякий час проживав у селі Пухівка поблизу міста Остра. Потім служив у війську гетьмана Петра Дорошенка. Після смерті дружини, з кінця 1670-х років перебував на Запорозькій Січі, де отримав прізвисько «Палій». У березні 1684 року кандидував на гетьманську посаду козацтва Правобережної України.

На теренах, визначених польською владою, було створено чотири територіальні козацькі полки. На території полків влада належала полковникам, сотникам й іншим представникам адміністрації. На місцях поширювалися норми звичаєвого та козацького права. У містах і селах створювалися органи козацького самоврядування. Очолював козацьку адміністрацію наказний гетьман, якого призначав король. Козаки нових полків брали активну участь у війні з Туреччиною. Разом з польськими військами правобережні козаки під проводом Палія воювали проти турків і татар.

С.Палій брав участь у війні Священної ліги (Австрія, Польща, Венеція, Ватикан) з Османською імперією 1684–1699 років та російсько-турецькій війні 1686–1700 років. Очолював військові операції правобережних, а також спільні з лівобережними, козацьких полків у володіннях Османської імперії та Кримського ханства у Північному Причорномор'ї та Молдавії.

Наприкінці березня 1691 року в урочищі Пересип загін запорізьких козаків на чолі з С.Палієм розбив турецько-татарське військо. На цьому місці встановлено пам'ятний хрест.

0
Your rating: None

Back to top