Річка Боса й Родниківський водоспад

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Ущелье (Каньон),
    • Тропа,
    • Река,
    • Гора,
    • Водопад,
    • Natural objects

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineCrimeaРодниківське
Description

Річка Боса являє собою невеличкий гірський потік, що бере початок високо в горах, на схилі гори Пілав-Тепе (Плов-Гора, тюрк.). Оживаючи з повідною водою Боса мальовничими гірськими схилами збігає на північ, до Чорноріченського водосховища. Назва річки, що дійшла до нас із давніх-давен, ніяк не перекладається з жодної з відомих нині мов. З часом до неї додалася буква «я» і річку Босу тепер часто називають Босая. Ущелина по якій тече Боса має кілька старих назв, зокрема Капур-Кая-Дере і Боса-Дере, але часто по аналогії з річкою її називають Босою балкою.

По Босій балці йде Капуркайська стежка – один із шляхів по якому можна потрапити з Байдарської долини на плато Ай-Петрі. Колись це була возова дорога, вибрукувана й підсипана щебенем. По ній проходив один з торгівельних шляхів з Херсонесу на Південний берег через перевал Шайтан-Мердвен. Отже вік у дороги солідний – вона бачила ще римських легіонерів. Деінде з боку річища дорогу підтримує кам’яна кладка – це підпірні стіни-крепиди пізнішого часу, оскільки дорогою користувалися ще наприкінці ХVІІІ ст. Невблаганний час із дощами, вітрами та сонцем зруйнували стародавню дорогу перетворив її на вузьку стежину.

На мальовничій річці Боса знаходиться не менш мальовничій водоспад, який отримав свою назву від найближчого села в південно-східній частині Байдарської долини – с.Родниківське.

Отже, аби побачити водоспад потрібно дістатися с.Родниківського у Байдарській долині, а далі – або  прогулятися Капуркайською стежкою, або річищем Боси. Раджу всім другий варіант – такий собі мініканьйонінг, звичайно, якщо ви не боїтесь промочити ноги (хоча зовсім не обов’язково, що з вами це станеться). Йти тут не дуже важко, зате набагато цікавіше ніж стежкою – прохолода, що йде від води, мальовничі поріжки, ванночки й мініводоспадики урізноманітнять прогулянку і ви її довго пам’ятатимете.

Водоспад пропустити неможливо. Раптом ви почуєте гомін, що з кожним кроком буде посилюватися й ставати гучнішим. Одразу стане зрозуміло – попереду водоспад, який зустрічає вас своїм веселим гомоном.  Але відбувається це лише навесні під час танення снігів, коли талі води наповнюють життям сезонні річки Кримських гір і просипаються численні водоспади.

Перше що помічаєш – це правильна форма водоспаду.

Потік води зривається з п’ятиметрового виступу в глибоку ванну, що наповнена бірюзовою водою.

Крізь потоки води помітна масивна туфова колона, що наче підтримує цей шедевр природи.

Вище водоспаду "каньйон" продовжує милувати око своєю мальовничістю,

але йти дедалі стає важче, саме час виходити на основну стежку.

Йдучи стежкою від водоспаду далі вгору обов'язково проходитимете повз кілька джерел, що струменіють зі скель прямо над тропою.

Ці всі джерела називаються Йешиль-Чокрак (Зелене джерело, тюрк.), ймовірно, через смарагдовий мох, що їх прикрашає. Розрізняють нижнє, середнє й верхнє джерела. Вода чиста, холодна й смачна.

А далі Капуркайська стежка вздовж лівої орографічної притоки Боси виведе вас до т/с Чортові Сходи, звідки до перевалу – менше кілометру.

"Відбиток ноги Йєті" в каньйоні Боси ))) :

0
Your rating: None

Back to top