м.Львів. Будинок з однією стіною №2

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Знавці львівської архітектури налічують до десяти так званих «будинків з однією стіною», або «пласких будинків». Справа в тому, що при певному ракурсі може здатись, що вони плоскі. Але, звісно, насправді це зовсім не так. Будинки скоріше мають форму трапеції: дві їхні стіни сходяться під гострим кутом, що й викликає ілюзію плоскості. Як жити у таких помешканнях не знаю, не пробував.  Але думаю, що весело. Будівлі різні: деякі з них до неможливості плоскі, а в деяких цю фішку помітно не одразу. Проте всі вони неординарні.

Цей – на вулиці Лисенка, 10.

Джерело тексту

 

У 1800–1801 р. на частині ділянки що належала монастирю отців Кармелітів Босих був збудований критий манеж та школа верхової їзди Йозефа Круппа. Манеж тягнувся вздовж нинішньої вул. Лисенка. На його місці у 1890-х рр. було збудовано кілька орендних будинків за проектом архітектора Анджея Ґоломба. Серед них і будинок під № 10. У 1910 р. в кам’яниці працювала редакція часопису «Урядничих огляд» („Przegląd urzędniczy"), якою керував К. Ноймаєр (K. Neumayer). У 1929 р. в будинку розташовувалися: редакція часопису «Театральна бібліотека» (Teatralna Bibljoteka) і крамниця колоніальних товарів Л. Пажиґнат (Parzygnat L.). Пам’ятка архітектури місцевого значення, охоронний № 979 – житловий будинок ХІХ ст.

Архітектура

Триповерховий, на високому цоколі, будинок з маленьким внутрішнім подвір’ям збудований у стилі історизму у 1890-х рр. за проектом Анджея Ґоломба. З обох сторін чільного фасаду вступають незначні виступи-ризаліти з балконами, які мають необарокове мережне поруччя, на другому поверсі. Стіни фасаду оздоблені дощатим рустом. Вікна другого поверху завершені прямокутними сандриками, над балконами – трикутними. Над сандриками з обох боків встановлені фігурки путті. Особливістю плану будинку є гострий кут зі східного боку, спричинений конфігурацією ділянки за яким починається сад колишнього монастиря оо. Кармелітів Босих, відроджений від вулиці високим муром.

Джерело тексту

 

How to get to the point: 
вул. Лисенка, 10
0
Your rating: None

Back to top