м. Лівів. Пам'ятний знак на місці загибелі композитора Ігоря Білозіра

olanko's picture
  • Теги:
    • Памятный знак,
    • Monuments,
    • Prominent figures

Mark: +1 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Ігор Йо́сипович Білозі́р (24 березня 1955, Радехів — 28 травня 2000, Львів) — український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА «Ватра».

Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в місті Радехові Львівської області. Навчався в Радехівській ЗОШ № 1. Перші музичні композиції І. Білозіра виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся1969 року на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан».

Згодом переселився до Львова. У місті Лева мешкав за адресою вулиця Фредра, 4. Нині на цьому будинку висить пам'ятна табличка, а в квартирі створено музей композитора. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді.

Від 1977 року — керівник ВІА «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу, від 1979 — художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії, що виконує більшість його пісень донині. Крім того, пише пісні для своєї дружини, вокалістки Оксани Білозір, а також виконує деякі пісні сам.

Побитий 8 травня 2000 року у кав'ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові, після того, як він зробив зауваження групі відвідувачів, що співали російський блатняк. Внаслідок завданих травм 28 травня 2000 помер у лікарні. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі (поле № 2).

Джерело тексту і фото

 

How to get to the point: 
пр. Шевченка, 17
Reports
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top