м. Львів. Кам'яниця Якубшольцівська

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Історія

У джерелах згадка про будинок вперше зустрічається у XVI ст. Спочатку він належав доктору права Миколаю Ґелязінусу (Gelasinus), пізніше його придбав райця та будівничий Якуб Шольц (Scholz). З того часу (поч. XVII ст.) за кам’яницею закріпилася назва “Якубшольцівська”. Під цією назвою вона подана на плані середмістя з 1767 р. Із 1752 р. в партері будинку знаходилась друкарня. Разом з друкарнею 1758 р. кам’яницю придбав друкар і гравер Іван Филипович.

У середині ХІХ ст. вона належала книгареві Янові Міліковському (Milikowski). 1873 р. в будинку здійснена кардинальна реконструкція: надбудований четвертий поверх, фасад набув вигляду, наближеного до сучасного. Автор проекту цієї реконструкції – Едмунд Кьолер (Köhler). Наступні перебудови датуються 1893, 1904 та 1912 рр. Балкон з консолями і лев’ячими маскаронами, правдоподібно, зберігся з 1770 р.

На сьогодні об’єкт має статус міської комунальної власності (власник – територіальна громада м. Львова в особі Львівської міської ради). Приміщення в партері перебуває у користуванні громадського закладу харчування (кафе-бар “Білий лицар”).

Якубшольцівська кам’яниця є пам’яткою архітектури і містобудування національного значення (постанова № 970 Ради Міністрів Української ССР від 24 серпня 1963 року), Ох. № 326/23.

Архітектура

Кам’яниця Якубшольцівська, що знаходиться на західній стороні площі Ринок, займає позицію у смузі периметральної забудови львівського ринкового майдану. Будинок цегляний, на стрічкових фундаментах, з пивницями, чотириповерховий з мезоніном, облицьований тесаним каменем на рівні партеру, з двосхилим дахом. У плані має форму видовженого прямокутника. До подвір’я з заходу прибудовано триповерховий флігель – колишня “тильна ізба”.

Чільний фасад будинку – триосьовий, на центральній осі акцентовано балкон другого поверху з лев’ячими головами на консолях. Зліва розташований вхід до під’їзду, справа – до кав’ярні, яка займає більшу частину партеру. У XVIII ст. саме в цій частині будинку знаходилась друкарня Івана Филиповича. Площину фасаду членують пілястри, вікна другого-третього ярусів в обрамуваннях, з підвіконними вставками та сандриками-поличками. Фасад завершує профільований карниз широкого виносу.

Сходова клітка освітлюється верхнім світлом, сходи тримаршові, дерев’яні, з кованим огородженням (друга половина XIX ст.). Перекриття в будинку пласкі, отиньковані. В “тильній ізбі” під стелею збереглися давні різьблені балки. На рівні партеру конструкція включає старі склепіння, віднайдені в процесі реставрації 1930-х рр.

У планувальній структурі пам’ятка частково зберігає характер ренесансної кам’яниці, в оздобленні фасаду – елементи архітектури бароко та історизму.

Джерело тексту 

 

How to get to the point: 
пл. Ринок, 25
Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top