м. Львів. Колона Св. Яна з Дуклі

olanko's picture
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Monuments

Mark: +8 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

У XVII ст. мешканці Львова щиро вірили, що одним із охоронців міста є св. Ян з Дуклі. Підгрунтям цього вірування є історичний факт спасіння Львова під час облоги козаків Хмельницького разом з татарами Тугай – бея у 1648 році.

Але історія пов’язала долю святого Яна зі Львовом набагато раніше …

Колона св. Яна з Дуклі. Фото 1912 року 

Патронат святого не є випадковим. Святий Ян народився в Дуклі на Лемківщині близько 1414 року. Певний час був пустельником, у двадцятилітньому віці вступив до монастиря францисканців, а згодом до ордену бернардинів. Після 1463 року оселився у Львові, де здобув славу як проповідник та сповідник.

Навіть коли він втратив зір та йому відняло ноги, продовжував священицьку діяльність.

Ян з Дуклі помер у Львові 29 вересня 1484 року і відразу вірні стали вшановувати його пам’ять. Культ Яна з Дуклі поширився серед католиків не лише в Галичині, але і в сусідніх країнах. Завдяки молитві до нього численні віруючі отримували великі полегшення.

За своє життя св. Ян з Дуклі здійснив чимало оздоровлень та чудес, завдяки чому його мощі у 1521 р. перенесли до костелу і помістили у срібну раку. У 1608 р. скульптор Войцех Зичливий на кошти Яна Даниловича зробив гробівець з червоного мармуру.

1733 року Папа Климентій ХІІ здійснив беатифікацію Яна з Дуклі, затверджуючи культ “ від незапам’ятних часів ”. 1739 року він же оголосив Яна з Дуклі патроном Польщі та Литви. Канонізаційний процес було відновлено 1948 року, канонізовано святого було значно пізніше – аж у 1997 р. папою Іваном Павлом ІІ.

Магнати Жевуські, чиїм фамільним покровителем був Ян з Дуклі, у 1734 р. пожертвували гроші на будівництво колони напроти церкви св. Андрія у Львові, де у ХV ст. здійснював богослужіння св. Ян. Головною умовою було помістити на вершечку колони фігуру святого, щоб він і надалі оберігав Львів і сім’ю мецената.

Колону споруджено коштом волинського воєводи Северина Міхала Жевуського. Щодо авторства скульптури твердження мистецтвознавців різні, наймовірніші виконавці – Томаш Гуттер або Фабіан Фесінгер.

У радянський період скульптура святого була демонтована та зникла безвісти, а колона була суттєво пошкоджена. Замість скульптури на вершечку колони помістили барокову вазу.

У 2011 році колону Жевуських було відреставровано, але, на жаль, скульптурне зображення львівського святого є втраченим назавжди …

 Джерело тексту і фото 

How to get to the point: 
пл. Соборна
Reports
Vikont's picture
1 photos
Vikont
vv's picture
2 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top