м. Львів. Палац губернаторів

olanko's picture
  • Теги:
    • Building,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Історія

Після приєднання Львова до складу Австрії як резиденцію губернатора спочатку використовували будинок на пл. Ринок, 10. Згодом, у 1829 р. австрійський уряд купив зведену 1821 р. кам'яницю, яка належала Францу Краттеру (Franz Kratter). Новонабуту кам’яницю мали перебудувати для потреб губернатора Галичини.

Згідно з дослідженнями Тадеуша Маньковського (Tadeusz Mańkowski), спочатку планували здійснити лише реконструкцію фасаду будівлі за проектом архітектора Гельмана (Helman). Однак його проект не був реалізований. Автор проекту реконструкції не відомий. Тепер тут розміщені Львівська обласна держадміністрація, Львівська обласна рада народних депутатів, Львівське обласне управління культури.

Архітектура

Колишній палац губернаторів складається з двох будівель. Обидва будинки, що мають схоже архітектонічне вирішення, творять цілісний ансамбль. Вони зведені у стилі ампіру. Триповерхові, цегляні, тиньковані.

Композиція архітектурного ансамблю асиметрична. Праву, більшу розкрiповану частину фасаду на вул. В. Винниченка, 16, підкреслюють чотири пілястри іонічного ордеру; її завершено вгорі трикутним фронтоном. Ліву, меншу розкрiповану частину ансамблю оформлено пілястрами доричного ордеру і також завершено трикутним фронтоном. На рівні другого поверху розташовані балкони з кованими класицистичними гратами на різьблених кронштейнах.

Будівля належить до палацової архітектури пізнього класицизму (ампір).

Джерело тексту і фото

 

 

How to get to the point: 
вул. Винниченка, 14-16
Reports
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top