м. Львів. Церква Стрітення Господнього

olanko's picture
  • Теги:
    • Церковь,
    • Religious architecture

Mark: +9 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Церква Стрітення Господнього (у минулому костел Марії Божої Громничної) – пам`ятка барокової архітектури Львова першої половини XVII ст. Заснована для сестер монастиря католицького жебрачого ордену кармеліток босих за проектом італійського архітектора Джованні Джізлені. 

Фундаторами костелу стали представники двох знатних польських родин: Собєських і Даниловичів. Будівництво храму, що почалось 1642 р. завершив польський король Ян ІІІ Собєський у 1692 р., оздобивши його власним коштом.

Після того як австрійська влада скасувала орден кармелітів у 1782 р., костел перейшов до францисканців, а згодом тут містилась духовна семінарія Львівської латинської архідієцезії.

Пожежа, яка охопила святиню наприкінці ХVIII ст., знищила її автентичний інтер`єр. Реставрацію після неї було проведено лише у 1842 р.

Каплицю храму, що знаходиться поряд, прикрашають 8 поліхромних композицій Яна Генрика Розена, який став популярним завдяки розписам у Вірменському соборі.

У храмі була розміщена ікона Матері Божої Неустанної Помочі, освячена Папою Римським Левом ХІІІ, яку після війни вивезли до Кракова.

У 70-х роках минулого століття тут облаштували Львівський обласний будинок якості, метрології і стандартизації.

У день Стрітення Господнього, в лютому 1998 р. у храмі вперше відбулася служба Божа східного обряду, відтоді він став святинею Української Греко-Католицької Церкви. Зараз у храмі здійснюють почергове служіння представники греко-католицької та римсько-католицької громад Львова, які відповідно проводять богослужіння східного і західного обрядів.

Джерело тексту 

 

 

How to get to the point: 
вул. Винниченка, 30а
Reports
vv's picture
3 photos
vv
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top