Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Ніжині

Хорт's picture
  • Теги:
    • Шевченко Тарас Григорьевич,
    • Monuments

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineChernihiv regionНіжин
Description

У Ніжині ім’ям Шевченка названо вулицю, парк та в 1993 році встановлено бронзову скульптуру  (скульптор О. Скобликов).

 

За життя у Ніжині Тарас Шевченко був двічі: навесні 1843 року, проїздом до Качанівки та в лютому 1846 року, працюючи художником у Київській Тимчасовій комісії для розгляду давніх актів.

В 1846 році в Ніжині його зустрічали з великою пошаною. Оселився Шевченко у найкращому готелі «Не минай».

В Ніжині тоді жив і працював Іван Максимович Сошенко, який відіграв велику роль у долі поета. Він перший, зустрівши Шевченка в Петербурзі за малюванням, познайомив його з художником К. Брюлловим, поетом В. Жуковським, Є. Гребінкою і приймав саму активну участь у викупі Шевченка з кріпацтва. Своєму покровителю і другу Сошенку Тарас Григорович був вдячний протягом усього життя, тому відразу зустрівся з своїм товаришем.

Шевченко ознайомився з міською архітектурою, відвідав кілька світських зібрань, а також зустрівся з ніжинськими ліцеїстами, зокрема 19-річним Ніколаєм Гербелем (майбутнім перекладачем і видавцем творів Шевченка).

Місто Ніжин з багатою історією та колоритною козацько-купецькою атмосферою, подобалось Шевченку тому в повістях «Музикант», «Капитанша», «Близнецы» є чимало згадок про нього.

В 1861 році під час перевезення тіла поета із Санкт-Петербургу в Україну для перепоховання, жалобна процесія зупинялася в Ніжині і на майдані перед Спасо-Преображенським храмом відбулася перша в історії міста українська маніфестація, а ніжинські священики відслужили велелюдну панахиду.

 

How to get to the point: 
вул. Шевченка, парк імені Шевченка
Reports
olanko's picture
1 photos
olanko
0
Your rating: None

Back to top