Річка Бага

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Ущелье (Каньон),
    • Река,
    • Водопад,
    • Natural objects

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineCrimeaНовобобрівське
Description

Однією з невеличких річок Байдарської долини, що збігають з гір і з рештою впадають у Чорноріченське водосховище, є Бага.

Як і належить кожній гірській річці, Бага має безліч мальовничих каскадів, перекатів, водоспадів і ванночок,

а в своїй нижній течії, перед тим як показатися на рівнині й перетнути с.Новобобрівське, вона тече невеличкою скелястою ущелиною схили якої вкриті рідколіссям у складі якого є багато реліктового ялівця високого.

Село Новобобрівське колись називалося так само як і річка, але після 2-ї світової війни жителів села було депортовано, а на звільненому таким чином місці з’явилися вихідці з Бобровського району Воронезької області. Так с.Бага перетворилося на с.Новобобрівське.

Топонім «Бага», як це часто буває, не перекладається з жодної з відомих мов які застосовувалися в Криму в історичний час, і, вірогідно, має дуже давнє походження. Згідно з однією з версій, назва річки походить від монгольського «бага» – маленький.

Найгарнішим і, що важливо, найлегкодоступнішим водоспадом Баги є Трикаскадний.

Він знаходиться в 15 хвилинах ходьби від автобусної зупинки в центрі села. Вода пробиваючи собі шлях крізь скельну перегороду вимила в камені низку ванночок, що розташовані одна над іншою, між якими навесні збігають три потоки.

У найпосушливішу пору (липень-вересень) водоспад «не працює» та й сама річка пересихає.

Скелі над водоспадом піднімаються прямовисно вгору утворюючи невеличку тіснину яку в сезон повені варто обходити лівим бортом.

Вище Трикаскадного водоспаду до Баги впадає правий прирічок, а основне річище, безпосередньо Бага, повертає на схід.

Середня частина каньйону Баги має власну назву – байрак Бікузен (судячи з усього – викривлене кр.-тат. «Біюк узень», що означає «Велика річка» ). Тут немає різких перепадів висот і труднопрохідних ділянок, зате є мальовничі водоспади й просто гарні місця, а береги вкриті густим буковим лісом.

Джерело

0
Your rating: None

Back to top