Пам’ятний знак коростишевському футболу

vv's picture
  • Теги:
    • Памятный знак,
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineZhytomyr regionКоростишів
Description

У нашому місті футбол любили завжди. На жаль, історія міста не зафіксувала, хто і коли вперше поставив футбольні ворота і брав участь у першім матчі. Зі спогадів старожилів відомо, що вже в середині 30-х років XX століття коростишівська футбольна команда проводила товариські зустрічі. З 1937 року футболісти Коростишева постійні учасники першості на кубок Житомирської області. Тренував команду з 1937 по 1939 роки тренер на громадських засадах, він же і гравець, – Кузін. Найбільшого успіху в довоєнний період коростишівські футболісти здобули в 1939-ім, коли зайняли перше місце в чемпіонаті області, виборовши кубок Житомирщини. У 1947 році, в зв'язку з будівництвом у Коростишеві буровугільних шахт, було створено шахтоуправління, на базі якого протягом 1947-1948 р. організовано футбольну команду «Шахтар». З відкриттям у липні 1955-го нового стадіону «Шахтар», команда отримала хорошу на той час базу для тренувань та ігор. У 1956 році «Шахтар» виборює кубок обласної ради профспілок. А через два роки футболісти з Коростишева отримали право на участь у змаганнях на першість України і зайняли 4-е місце в своїй зоні. У 1959-ім під керівництвом тренера Івана Камишева команда бере участь як в першості області, так і України. У боротьбі за кубок України коростишівці переграли команди з міст Хмельницького, Києва, Городка та інших і в фіналі зустрілись з командою м. Жовті Води - «Авангард». Ось як описує цю гру майстер спорту М. Балакін в газеті «Радянський спорт» за 15 вересня 1959 року: «З перших хвилин гра носила бойовий характер і проходила в швидкому темпі. Коростишівці грали за схемою 1-3-3-4, авангардівці нападали «п'ять в лінію», намагаючись розтягнути оборону гостей. Рахунок відкрив лівий крайній «Шахтаря» Кржичевський. Добре відірвавшись від захисників, він вийшов до воріт суперників і сильним ударом послав м’яч у верхній кут…У другому таймі центронападник хазяїв поля Тягай перекинув м'яч через воротаря гостей. Проте, нічийний рахунок протримався не більше 4 хвилин. Команда «Шахтаря» одержує право на штрафний удар. «Авангардівці» ставлять «стінку», але допускають при цьому помилку і захисник коростишівців Карпов забиває другий гол, який і вирішив долю Кубка».
Це була заслужена перемога команди «Шахтар», яка виступала в такому складі: Оліцинський, Костенко, Карпов, Ковальчук, Щербина, Водоп'янов, Камишев, Чеховський, Нікітіп, Маслєнніков, Шанько, Кржичевський, Капітаном команди в той час був Є. Є. Маслєнніков, який, до речі, все життя присвятив розвитку спорту і, зокрема, футболу в Коростишеві.
В іграх на кубок СРСР на своєму полі «Шахтар» в 1/8 фіналу перемагає «Спартак» зі столиці Казахстану – Алма-Ати. У 1/4 фіналу кубка, в столиці Молдавії – Кишиневі, коростишівці переграли місцеву команду з рахунком 0:3 і в 1/2 фіналу поступились футболістам із Краснодару.
У сезоні 1959 року коростишівські футболісти добились найбільшого успіху за свою історію. У 1960-ім вдруге поспіль футболісти «Шахтаря» вибороли звання чемпіона Житомирщини, забивши у ворота суперників за 26 матчів 97 м'ячів і пропустивши у свої лише 15, які, до речі, захищав прославлений у майбутньому воротар команди «Динамо» (Київ) Віктор Банніков.

Джерело

 

How to get to the point: 
Коростишів, вул. Миру, стадіон ."Шахтар"
0
Your rating: None

Back to top