м. Київ. Будинок № 19а по вул. Рейтарській

olanko's picture
  • Теги:
    • Аrchitectural structure,
    • House

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Житловий будинок,1897. Двоповерховий з напівпідвалом, цегля­ний, пофарбований, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі, дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Внутрішнє пла­нування анфіладно-коридорне. Має дві сходові клітки (на лівому фланзі фасад­ної частини та у торці дворового крила) і проїзд на подвір'я.

Оздоблений у стилі історизм з рисами неоренесансу. Декор цегляний і ліпле­ний. Головний п'ятивіконний фасад симетричний за композицією, з під­кресленими флангами, виділеними на першому поверсі рустованими лопат­ками, на другому — канелюрованими пілястрами доричного ордера. Аркові бічні вікна другого поверху декоровано розміщеним в антревольтах рослинним орнаментом. Інші вікна прямокутні, з замковими каменями, оздоблені меандровим фризом (другий поверх) і підвіконними вставками з розетками в оточенні рослинних арабесок.

Голов­ний вхід і проїзд мають прямокутні абриси. Над проїздом влаштовано антресольний поверх. У центрі фасаду був балкон з ажурними ґратами (не зберігся). Первісні заповнення входу й проїзду та оформлення інтер'єра втрачено. Пам’ятка архітектури.

 джерело

How to get to the point: 
Рейтарська, 19а
0
Your rating: None

Back to top