Пам’ятний хрест розстріляним політв’язням і масове поховання біля колишнього монастиря бригідок

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Памятный крест,
    • Monuments,
    • Братская могила,
    • Burial place,
    • Монастырь,
    • Religious architecture

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineVolyn regionЛуцьк
Description

Наприкінці ХІХ ст. в переобладнаних келіях монастиря розмістилася окружна Луцька тюрма. У міжвоєнний період крім в'язнів, що вчинили кримінальні злочини, тут знаходилися і політичні в'язні. Такими були люди, які підозрювалися у зв'язках із ОУН, колишні священики, лікарі, представники наукового та творчого прошарків суспільства.

Масові знищення в'язнів на території Західної України почалися від часу наступу німців у червні 1941 року. Це ж саме відбулося і в Луцькій тюрмі, де 23 червня 1941 року солдатами НКВС було розстріляно близько 2000 осіб.

Про розстріл в’язнів місцевим мешканцям, звісно, було відомо, тож іще з 1989-го року прогресивна громадськість Луцька почала вшановувати пам’ять загиблих. Перші серйозні дослідження почались у 90-х: була створена ініціативна група, яка відкрила навіть кримінальну справу про розстріл ув’язнених. Справу закрили, але з 2009-го року почались пошукові роботи. З початком робіт з благоустрою Луцька міська рада пішла назустріч краєзнавцям і виділила кошти для пошукових робіт.

13 червня 2017 року було відкрито масове поховання з боку вул.Кафедральної, поруч із пам’ятним хрестом.

Яма, в якій поховані люди – вирва від стокілограмової авіабомби діаметром до п'яти метрів і завглибшки два метри. Рештки лежали хаотично, одне на одному, зверху – залишки обпалених документів (ймовірно, спалені справи). Також були знайдені гільзи від патронів до гвинтівок Мосіна та інші гільзи радянського виробництва 1933-34 років, що цілком збігається з датами розстрілів.

Як стало відомо пізніше, у братській могилі знаходилися останки 107 людей серед яких були й жіночі. Судячи зі стану зубів, усі люди — молоді, очевидно, не старші 40-ка років.

Крім того, на дні ями дослідники знайшли фундамент приміщення старішого за монастир.

Останки розстріляних в’язнів Луцької тюрми перепоховають на території Монастиря бригідок. Поховання планують здійснити у вигляді саркофагу, щоб кожен міг вшанувати жертв і помолитися за їх упокій.

Джерело 1

Джерело 2

Джерело 3

0
Your rating: None

Back to top