м. Київ. Будинок № 18/5 по вул. Липській

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Зведений за проектом арх. Г. Шлейфера на ділянці, яку місто безкоштовно відвело в Липках, неподалік від садиби, де мешкала родина Бунге. Будівництво велося конторою підрядчика Л. Гінзбурга, під керівництвом арх. Е. Брадтмана. Фасади споруди пишно декоровані. Наріжжя заокруглене й акцентоване вежкою з гострокінцевим завершенням. До наріжної частини з обох боків прилягають розкріповки, які виділено спареними вікнами і трикутними щипцями. Ще одна така розкріповка є з боку вул. Липської, де міститься вхід до будинку. Фасад завершується складним карнизом із декоративними кронштейнами (з боку вул. Липської прикраса карниза частково втрачена), між поверхами влаштовано пояски. Вікна верхніх поверхів напівциркульні, площини стін заповнено восьмикінцевими зірками. Оформлення фасадів є характерним прикладом еклектичної архітектури кін. 19 - поч. 20 ст.

Цокольний напівповерх призначався для квартир службовців училища, тут також містилися рекреаційна зала і гардероб. На першому поверсі три класних кімнати для навчання 50 хлопчиків (на цей поверх було зроблено окремий вхід з одноповерхової прибудови з боку вул. П. Орлика), на другому поверсі — такі самі приміщення для навчання 50 дівчаток. Будинок є цінним містобудівним акцентом, оригінальним елементом історичної забудови Липок. Пам’ятка архітектури.

Двокласне училище засновано з ініціативи й на кошти учнів та прихильників Бунге Миколи Християновича (1823-95) — економіста, державного діяча, акад. Петербурзької АН (з 1890). 1850-80 — професор політичної економії і права Університету св. Володимира, кілька разів займав посаду ректора цього університету. 1881-86 міністр фінансів, 1887-95 — голова Кабінету міністрів Російської імперії. Заняття в училищі почалися 15 жовтня 1904. Училище ім. М. Бунге відоме під назвою «Народне училище в Липках». Серед педагогів був викладач мистецтв, київський архітектор Торов Дмитро Григорович (1877- 1936).

За радянського часу у цьому кварталі містилися органи ДПУ-КДБ (до 1980-х рр.). Будинок училища було приєднано до цього комплексу, причому у 1930-х рр. з боку вул. Липської зроблено триповерхову на цокольному поверсі прибудову, яка з'єднувалася переходом із сусіднім будинком на вул. Липській, 16.

 Джерело

How to get to the point: 
Липська, 18/5
0
Your rating: None

Back to top