м. Краків. Пам’ятник Грюнвальдської битви

olanko's picture
  • Теги:
    • Monuments,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Пам’ятник Грюнвальдської битви розташований на площі Яна Матейко. Цей меморіал споруджений на честь однієї з найважливіших для Польщі історичних подій ‒ перемоги союзних польсько-литовських військ над лицарями тевтонського ордену. Ця битва відбулась 15 липня 1410 року і змінила хід «Великої війни» 1409-1411 років на користь союзних військ.

З 15 по 17 липня 1910 року на центральній площі Кракова відбувалось грандіозне свято на честь 500-річчя битви. Одним з заходів свята було відкриття пам’ятника Грюнвальдській битві. Його автором був скульптор Антоній Вівульський. Створення та установку пам’ятника фінансував Ігнатій Падеревський, відомий польський музикант і громадський діяч.


Центральною фігурою пам’ятника є кінна статуя короля Владислава ІІ Ягелло. Перед ним стоїть скульптура союзника короля, великого князя литовського Вітовта, який спирається на меч.

У ніг князя простерта фігура поверженого на полі бою Ульріха фон Юнгінгена, керівника тевтонського ордена.

Скульптурна група праворуч від постаменту зображує польських солдат, які підіймають повержені прапори тевтонців. Ліворуч – фігури литовських воїнів, один з яких трубить у ріг.

З тильної сторони постаменту – фігура селянина, який зриває з себе окови, що символізує кінець тевтонського ярма. Основа пам’ятника складена з гранітних блоків, які привезені зі Швеції. На постаменті викарбувані слова6 «Предкам – до слави, братам – до заохочення».

У вересні 1939 року німецькі війська ввійшли у Краків і майже зразу знищили пам’ятник. У 1976 році монумент був відновлений. Копію скульптурного комплексу виконав ректор Краківської академії мистецтв професор Маріан Конєчни. Рештки знищеного німцями пам’ятника перевезено на поле Грюнвальдської битви.  

Джерело 

How to get to the point: 
площа Яна Матейко
Reports
vv's picture
1 photos
vv
butilkavodi's picture
18 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top