м. Краків. Флоріанська брама

olanko's picture
  • Теги:
    • Arch,
    • Аrchitectural structure

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Флоріанська брама в Кракові (пол. Brama Floriańska, Brama św. Floriana w Krakowie) – середньовічні ворота, що знаходяться у Старому Місті Кракова в кінці вулиці Флоріанської. Є однією з восьми оборонних краківських брам.

Урочисті, монументальні Флоріанські ворота — єдині збережені ворота в оборонному мурі, що колись оточував Краків. Втративши своє оборонне значення ще в XIX столітті, ворота дивом були врятовані від знесення укріплень і сьогодні радують гостей міста, які приїхали до потужних стін цієї легендарної пам’ятки Кракова.

Флоріанські ворота — одна з найдавніших споруд міста, яка пережила багато цікавого:

-          1307 рік — перші записи в древніх документах про ворота, дорога через які вела в місто; з барбаканом вони грали роль урочистих воріт, через які в місто в’їжджали перші люди держави, монархи і посли;

-          XIV століття — столиця Польщі перенесена до Кракова, в зв’язку з чим Флоріанські ворота стають відправною точкою Королівського шляху;

-          початок XIX століття — кріпосна стіна Кракова, частиною якої була Флоріанська брама, остаточно втратила оборонне значення, так що було прийнято рішення її розібрати, але конкретно за Флоріанські ворота з захистом виступив професор архітектури Фелікс Радванський.

Ворота починають не тільки Королівську дорогу, а й однойменну Флоріанську вулицю, на якій можна побачити стародавні споруди XIV століття. І кожна з них тут супроводжується цікавою легендою або має багату історію.

Сьогодні Флоріанські ворота гостинно зустрічають всіх гостей міста. Незважаючи на їх монументальність і потужність, вони дуже милі на вигляд і пропонують туристам помилуватися різними прикрасами, які їх відрізняють від інших подібних споруд:

-          головною прикрасою воріт є гербовий щит із зображенням білого орла роду П’ястів;

-          на стіну, що примикає до башти, туристам дозволяють піднятися по сходах, які розташовані зліва і праворуч від неї;

-          висота вежі становить 34,5 метра;

-          унікальною прикрасою воріт служить бароковий рельєф святого Флоріана;

-          всередині порталу вежі можна побачити капличку з образом Діви Марії.

Флоріанські ворота розташовані в самому центрі Старого Міста.

Всі пам’ятки Польщі містять на собі відбитки тих часів, крізь які їм довелося пройти. Флоріанські ворота Кракова — не виняток: тепер вони оповідають про славну історію міста і дозволяють численним туристам доторкнутися до легендарного минулого Польщі.

Джерело

How to get to the point: 
вул. Флоріанська
Reports
vv's picture
1 photos
vv
butilkavodi's picture
7 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top