м. Краків. Будинок Яна Матейко

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Будинок Яна Матейко – музей в Кракові, присвячений відомому художнику Яну Матейко (1838-1893), який народився і прожив усе життя в цьому будинку. Будинок був побудований в 16 столітті, після чого неодноразово перебудовувався 17, 18 і 19 століттях. У 1872 році Ян Матейко найняв архітектора Томаша Прилінскі для створення нового фасаду будівлі.

Через два роки після смерті художника будинок разом з частиною колекції набуло співтовариство Яна Матейко. У травні 1896 року вітальня і спальня художника були відкриті для громадськості. У цей же період співробітники стали збирати бібліотеку, яка включала в себе публікації і фотографії Яна Матейко. У 1896-1898 роках в будівлі проводилися інтер’єрні роботи, які були спрямовані на адаптацію будівлі до потреб будинку-музею. Реконструкція велася під керівництвом Тадеуша Струенски та Зигмунда Генделя.

У 1904 році будівля стала філією Національного музею Кракова. Після закінчення Другої світової війни музей знову відкрив свої двері в 1953 році після капітального ремонту.

В даний час на першому поверсі знаходиться вітальня Матейко, на другому поверсі для відвідувачів відкрита кімната, в якій народився художник 24 червня 1838 року. В кімнаті встановлена меморіальна дошка. На третьому поверсі розташована робоча студія Матейко.

Джерело

На будинку встановлено меморіальну дошку.


 

How to get to the point: 
Вул. Флоріанська, 41
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top