м. Краків. Сукенніце

olanko's picture
  • Теги:
    • Аrchitectural structure,
    • Building

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Сукенніце, Сукняні ряди (пол. Sukiennice w Krakowie) — це центральна будівля на Ринковій площі Кракова, побудована як торгові ряди колишньої столиці Польщі. Споруда, що з’явилася в XIII столітті і востаннє перебудована відповідно до смаків XIX століть, в старовину дійсно призначалася для торговців сукном.

Тепер можливості Сукенніце значно розширилися — в численних крамницях, що займають нижній поверх галереї, продаються різні вироби народних промислів та сувеніри: бурштинові і кришталеві прикраси, різьблені дерев’яні фігурки, шкатулки і намиста, ляльки в національному одязі, Вавельські дракончики всіх видів і форм.

Однак галерея є не тільки торговою, і Сукенніце успішно поєднує обидва значення цього слова — на другому поверсі будівлі розміщуються виставкові зали Національного музею Кракова. Використовувати суконні ряди таким чином почали ще в 1879 році, і вони стали першим національним музеєм Польщі. З часом тут зібралася велика колекція живопису, скульптур і старовинних предметів побуту, так що довелося ділитися частиною експонатів з іншими музеями. У виставковому залі на Ринковій площі залишилося найкраще в країні зібрання національного живопису XIX століття.

У 2010 році Національний музей відкрився після модернізації, проведеної відповідно до проекту Nowe Sukiennice. Насамперед реконструкції зазнали інтер’єри виставкових залів, проте змінилася і музейна концепція. В даний момент експозиція Сукенніце складається з чотирьох залів, перший присвячений мистецтву епохи Просвітництва, другий — романтизму, третій — художникам академічної школи, четвертий — реалізму, імпресіонізму та символізму в національному живописі. Серед найбільш відомих експонатів — полотно Генріха Семирадського «Смолоскипи Нерона» і масштабні історичні роботи Яна Матейка.

Джерело 

How to get to the point: 
Ринкова площа
Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
vv's picture
3 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top