м. Краків. Костел святого Войцеха

olanko's picture
  • Теги:
    • Костел,
    • Religious architecture

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Костел святого Войцеха (пол. Kościół św. Wojciecha) — римо-католицький храм у центрі Кракова, розташований у Старому Місті на Ринковій площі. Одна з найменших, а також із найдавніших церков міста, походить з XI століття. Первинно церква була споруджена у романському стилі, проте у 17 і 18 століттях перебудована у стилі бароко.

Церква носить ім'я святого Войцеха, єпископа-місіонера із Чехії, котрий, за традицією, проголошував у цьому місці проповіді в дорозі до Пруссії (тепер — північні терени Польщі), куди був посланий, щоб охрестити її мешканців. Там зазнав мученицької смерті й став першим покровителем Польщі. Впродовж віків церква була місцем проголошення Божого Слова, 1453 року при цій церкві говорив проповіді святий Ян Капістран, великий проповідник Середньовіччя.

У головному вівтарі знаходиться образ Матері Божої, котрий є копією римської ікони Матері Божої Salus Populi Romani.

Під час археологічних розкопок виявлені залишки попередньої будівлі, зокрема цегла, котра походить з рубежу 10 та 11 століть.

Нинішня романська святиня постала у 2-й половині 11 століття на початку 12 століття. У 1404 році завдяки єпископу Петру Вишову Радолінському, храм став парафіяльною церквою Університету. На початку 17 століття після значної реконструкції будівля набула барокового вигляду: було піднято стіни церкви, цілу споруду накрили куполом, романські стіни поштукатурено, а також зроблено новий вихід з західної сторони. Реконструкцією керував проф. Валентин Фонтана, а також о. Себастьян Мирош. У 1711 році було добудовано захристя, а 1778 — каплицю блаженного Вінцента Кадлубка.

Будівля однонавна, накрита еліптичним куполом, з прямо закритим вівтарем. До нави прилягають дві ніші (пастофорія). З півночі до церкви прилягає захристя у формі, наближеній до напівкруглої апсиди, з півдня — прямокутна каплиця Кадлубка. Перед входом др церкви — пізньобароковий портал (2 половина 18 століття).

Оформлення інтер'єру — барокове, походить з ІІ пол. 18 століття. Над головним вівтарем є ікона Богородиці Маджоре з 17 століття. Купол церкви був поліхромований у недавньому часі Євгенієм Чухорським.

У підземеллі церкви розташована музейна експозиція, присвячена історії Площі Ринок.

Джерело 

How to get to the point: 
Ринкова площа
Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
vv's picture
3 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top