м. Прага. Староміська ратуша

olanko's picture
  • Теги:
    • Building,
    • Аrchitectural structure

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Staroměstské radnice

Будівництво ратуші стало кульмінацією столітніх зусиль зі здобуття «незалежності». Багаті городяни Старого міста, котрі намагалися відстояти свої права і статус, були рушійною силою цього міроприємства. Врешті король Богемії дозволяє городянам Старого міста Праги створити незалежну муніципальну управу та побудувати ратушу. Нині ця будівля є однією з визначних пам’яток Праги, подивитися на яку приходять тисячі туристів.

Слід зазначити, що ратуша в середньовіччі мала неабияке значення для містян. Відсутність ратуші значила відсутність самоврядування та належність міста феодалові, котрий мав у місті всю повноту влади аж до засудження на смерть. Наявність ратуші обмежувала права феодалів та була певною гарантією багатим городянам. Так, ратуша давала свободу. Навіть бідним містянам вона давала певні права та можливості. Тому жителі Старого міста і вели столітню «війну» за право мати власну управу та ратушу. Вони ставали господарями міста і влада короля значно обмежувалася. В тому числі і фінассові потоки, котрі тепер текли не напряму до короля, а через панів, що керували міською управою. 

Отже, у 1338 році старомістяни отримали дозвіл на будівництво. Місце для ратуші вибрали на Ринковому майдані. Основою для будівлі ратуші став готичний кутовий будинок на площі. Будинок був побудований в ХІІІ столітті, тому нині він вважається однією з найбільш дорогоцінних частин конструкції. До будинку добудували невелику вежу – от і є ратуша. У 1364 році вежу перебудували на ту, яку ми бачимо нині, а саму будівлю дещо розширили, добудувавши з західного боку нові приміщення. Також у ратуші додали в’язницю та каплицю.

У 1410 році на вежі встановили астрономічний годинник. Причому годинниковий механізм показував кілька варіантів часу, а в 1490 році у годинник додали фігуру Смерті. У 1458 році в Староміській ратуші відбулися навіть вибори короля, ним став Їржі з Подебрад.

У ХVІІІ столітті чотири міста Праги об'єднали в одне і, з 1784 року, Староміська ратуша стала резиденцією об'єднаної офіційної адміністрації міста.

Наступні будівельні роботи в ратуші відбувалися між 1805 та 1807 роками. В цей час у верхній частині башти встановили абсолютно новий годинник. Після цього галерею на вежі почали використовувати в якості оглядового майданчика на історичний центр Праги. У 1835 році до ратуші були приєднані ще кілька будинків. Зі східного боку знесли кілька будівель, а на їх місці побудували розкішне неоготичне крило, однак, ця частина ратуші повністю згоріла наприкінці Другої світової війни, разом з великою кількістю книг та історичних документів. Крило досьогодні не відбудоване.

Всередині будівлі Ратушна палата сходить до 2-ї половини ХV століття. Варто звернути увагу на повністю оригінальну касетну стелю ХVІ століття, багато прикрашену ідеальний різьбленням по дереву. Над порталами знаходяться дванадцять міських гербів і герби сорока шести гільдій. На 2-му поверсі ратуші знаходяться зали Їржі та Брожека. Перша з них називалася на честь короля Їржі з Подебрад, який в цій залі був обраний королем Чехії в 1458 році. На стінах можна побачити картини ХV століття. Брожекова зала в даний час служить актовою залою, та отримала свій нинішній вигляд в 1910 році. В готичній каплиці можна переглянути фігури апостолів ратушних курантів. Також можна спуститися у підвал ратуші та піднятися на оглядовий майданчик ратушної вежі.

Одним з найзагадковіших місць в Празі, яке щодня приваблює тисячі туристів є Астрономічний годинник на Староміській ратуші, або як його називають чехи, Орлой. На думку деяких дослідників, астрономічний годинник ділиться на чотири уявних поверхи. Стародавні алхіміки і астрологи вважали, що Всесвіт складається з чотирьох елементів: землі, води, повітря і вогню. Ці елементи представлені в астрономічному годиннику. Земля - вхідні двері для годинникаря, вода - календар, повітря – астролябія, і вогонь - апостоли і півень.

Зовнішній циферблат годинника показує старобогемський час, коли новий день починався із заходом сонця. В цьому годиннику використовуються італійські назви годин, котрі позначені золотими готичними цифрами на зовнішньому кільці - 24 годинним циферблатом. Цей час показує золота рука.

Другий циферблат з римськими цифрами вказує Центрально-Європейський або Старий німецький Час. Цей час цілком зрозумілий для нас. Цей час також показує золота рука. Арабські цифри на цьому ж диску вказують Вавилонський або Арабський Час, котрий був розрахований тільки від сходу до заходу сонця.

Третій циферблат на годиннику - зодіакальне кільце, на якому зображені шлях Сонця і Місяця по небу. Насправді, це і є головний циферблат годинника, котрий призначався для демонстрації руху небесних тіл, а години були додані просто для розваги, оскільки в XV столітті потреби в точному часі практично не було, а визначати церковні свята потреба була велика.

Коли годинник відбиває годину (з 9.00 до 23.00), починає рухатися процесія з дванадцяти апостолів та інших фігур. Апостоли, яких впізнають за їхніми атрибутами, з'являються у віконцях годинника.

Крім фігурок апостолів на годиннику розміщені ще кілька символічних фігур. Нагорі знаходиться півень, котрий є символом життя. Нижче від півня міститься кам’яний янгол. Зліва від циферблатів знаходяться фігурки марнославної людини, котра милується собою в дзеркалі та є символом людської суєти і фігурка скупця, котрий символізує пороки і жадібність. Праворуч від циферблатів – фігурка скелету, котрий обертає пісочний годинник, є символом виміру життя та неминучості долі і фігурка турка, котрий символізує зіпсовану екстравагантність. Ще нижче, з боків календарного диску, знаходяться фігурки (зліва на право) Філософа, Архангела Михаїла, Астронома та Хронікера.

Сьогодні Староміська ратуша є центром одружень - сюди приїжджають зіграти весілля наречені зі всього світу.

Джерело

За час свого існування Ратуша постійно розширювалася за рахунок приросту будинків зліва від башти. Готичні і ренесансні особняки сьогодні утворюють єдиний ансамбль. 

У 16 столітті до Ратуші приєднався наступний рожевий будинок, на якому до цих пір висить напис : "Прага - глава королівства". 18 кам'яних кольорових гербів членів міської ради розміщено під кам'яним карнизом і оточують герб Старого міста, яке повторюється над золотим написом. Зараз в цій будівлі знаходиться зал одружень, що діє з 1871 року.


Два наступних будинки "В Золотого півмісяця" і "У Півня" додалися до Ратуші вже пізніше в кінці 17 і в 18 столітті.

джерело 

 

How to get to the point: 
Staroměstské náměstí
Reports
vv's picture
3 photos
vv
Хорт's picture
2 photos
Хорт
0
Your rating: None

Back to top