м. Прага. Будинок Чеської ощадкаси

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

(Česká spořitelna)

Перша чеська ощадкаса по суті була банком – а банк вимагав справжньої, великої, солідної будівлі. Для нього було вибрано відповідне місце – наріжна ділянка в районі Котце (старий ринок Праги) – між Староместенською і Вацлавською площами.

Місце було дуже вдалим, «щасливим» – і не лише по розташуванню. При знесенні старої будівлі знайшли скарб. Кошти були використані на будівництво. Зведення нового банку почалося в останньому десятилітті XIX століття. Проектуванням зайнялися видні архітектори того часу: Освальд Поливка (Osvald Polívkа) і Антонін Віль (Antonín Wiehl ).

Архітектори розробили масштабний проект в стилі чеського неоренессанса. Для будівель, які вони створювали у той час, характерним була надмірність декору – зовнішнього і внутрішнього. Автори активно використовували розпис сграффіто (для банку її виконав Міколаш Алеш), декорували будівлю ліпними прикрасами і скульптурами (над статуями працювали Восмік, Сухарда, і ще ряд іменитих чеських скульпторів).

Будівля зводилася протягом трьох років (1891-1894 рр.). Вона привертало увагу жителів Праги, оскільки розташовувалася в історичному районі і своїм розкішним виглядом домінувала серед навколишніх будинків. Архітектори і прагнули до такого ефекту: вони хотіли продемонструвати населенню потужність і фінансову могутність нової установи.

Архітектурна композиція будівлі розділена ні три рівні. Перший рівень виглядає стійким і грубуватим. Фасад першого поверху оброблений класичним рустовочним каменем; вхідні портики зроблені потужними і масивними; у стінах прорізані віконні отвори округлої арочної форми. Другий рівень виглядає легшим – він прикрашений античними скульптурами, іонічними колонами. На третьому рівні майже немає декоративних елементів – він простий і елегантний.

Джерело 

How to get to the point: 
Rytířská 536/29
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top