м. Прага. Каплиця святого Хреста

olanko's picture
  • Теги:
    • Часовня,
    • Religious architecture

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Kaple svatého Kříže

Одне з найзагадковіших і неповторних місць знаменитого замкового комплексу Празький Град - Каплиця Святого Хреста. Вона зведена в 1763 році, і протягом декількох століть залишається ключовою архітектурною спорудою другого двору Празького Граду.

Каплиця Святого Хреста будувалася А. Лураго з 1758 по 1763 роки за проектом архітектора Нікколо Пакассі. Вона досить невисока, нижня частина виконана у формі усіченої піраміди, верхня має форму шолома. У XIX ст. оригінальний стиль бароко, в якому спочатку виконана каплиця, був наближений до класицизму. Е. Макс створив скульптури св. Петра і св. Павла, а знамениті художники І. Навратіл і В. Кандлер прикрасили стіни картинами з біблійними сюжетами. Таким чином виконувалися побажання Фердинанда I, який хотів перебудувати Празький Град. Монарх жив тут після зречення від престолу в 1848 році. Каплиця Святого Хреста надовго перетворилася на притулок для його родини. Головний вівтар і художнє зображення розп'яття – те невелике в каплиці, що залишилося недоторканим з часу епохи бароко.


У XX ст. Каплиця Святого Хреста діє як майданчик для демонстрації так званого скарбу собору Святого Віта. Колекція веде свій початок з 1069 року. Починаючи з 1961 року, тут виставляється понад 139 об'єктів величезної історичної та художньої цінності: вишукано оформлені реліквії, судини для богослужінь, майстерно вишиті облачення. Більшість предметів виконані з позолоченого срібла або чистого золота.

Каплиця Святого Хреста є енергетично насиченим місцем, і завжди користувалася такою повагою, що Карл IV входив в неї босоніж на знак смирення.

Джерело 

How to get to the point: 
Hrad II. nádvoří
Reports
Хорт's picture
2 photos
Хорт
0
Your rating: None

Back to top