м. Прага. Обеліск в Празькому граді

olanko's picture
  • Теги:
    • Обелиск (Мемориал),
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

У III подвір’ї Празького Граду поруч з собором св. Віта і старим будинком пробстів (Staré proboštství) встановлено обеліск (Obelisk na Pražském hradě), присвячений жертвам Першої світової війни. Його автор - архітектор Йоже Плечник (Jože Plečnik), тому пам'ятник ще називають Моноліт Плечника (Monolit Plečnika).

Обеліск урочисто був відкритий 28 жовтня 1928 року в честь 10-ї річниці утворення Чехословаччини і пам'яті полеглих в I-й світовій війні. Процес виготовлення, транспортування, обробки та зведення обеліска унікальний. З таким великим монолітом в Європі ще ніхто не працював.

Виготовили обеліск в місті Мракотін, звідси його третя назва - Мракотінській моноліт (Mrákotínský monolit). Доставка на поїзді від Мракотіна до Праги проходила в грудні 1925 року і тривала 7 днів. Перевозили обережно зі швидкістю 15 км/год, а на складних ділянках - 5 км/год, і тільки в світлий час доби. Потім обеліск пролежав на станції Praha-Dejvice до весни 1926 р Навесні його протягом 22 днів транспортували до Празького Граду. Під час доставки верхня частина моноліту обломилася.

Лише в 1996 році на прохання президента Вацлава Гавела верх був доповнений металевою позолоченою пірамідою, яка вважається символом демократії.

Обеліск - чотирикутна зрізана піраміда заввишки 15,42 м з рідкісного світло-сірого мракотінського граніту. Нижня основа квадрат 3 х 3 м заввишки 1,1 м з рожевого граніту. Вага моноліту близько 96 тонн.

 Джерело

How to get to the point: 
Hrad III. nádvoří 48/2
0
Your rating: None

Back to top