м. Прага. Каролінум.

olanko's picture
  • Теги:
    • Аrchitectural structure,
    • Palace

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Унікальний пам'ятник архітектури належить Карлову університету з 1383 року, коли син засновника університету, король Вацлав IV викупив для потреб університетського гуртожитку один з найбільш впорядкованих на той момент празьких палаців. Центральним приміщенням будівлі є Великий зал, що служить в якості залу засідання академічної ради університету, а також для урочистих церемоній. Так званий Хрестовий коридор використовується в якості галереї сучасного мистецтва.

Нинішній вигляд Каролінума в значній мірі відноситься до стилю бароко, він подібний до того будинку, який був створений у 1718 році в результаті реконструкції Франтішком Максиміліаном Канька (František Maxmilián Kaňka). Бароковий характер доповнюється деякими готичними елементами, які збереглися або частково знову розкриті.

Над поставленим Канькою порталом, зробленим в стилі бароко, з боку Залізної (Železné) вулиці було збережено барокове вікно 1687 року з написом «LEX CIVIUM DUX» (Закон керує народом). Від колишнього будинку Ротлевого залишилися аркада і готичний еркер (побудований близько 1370 р.) - частина колишньої домашньої каплиці Св. Косми і Даміана (kaple sv. Kosmy a Damiána) - з яким по красі споруди може зрівнятися лише еркер Староміської ратуші. Каплиця прикрашена знаками Богемії, Штирії, Моравії, архієпископа Яна з Енштейна (Jan z Jenštejna) і Йогліна Ротлева.

Джерело

Фасад з вул. Залізної:

How to get to the point: 
Ovocný trh 3
Reports
vv's picture
2 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top