м. Прага. Будинок «У п'яти корон»

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +8 / 2 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

(U Peti korun)

 Будинок У П'яти корон часто належав важливим і впливовим людям, які пишалися ним настільки, що запозичили трохи його назву. З давніх джерел, наприклад, можна дізнатися, що Ванек з П'яти корон, під час правління Йржего з Подебрад, був власником численних територій або, що Прокоп з П'яти корон в кінці 15 століття служив канцлером Старого міста. До інших відомих городян під прізвиськом з П'яти корон належав Ернест Гібнер, який в тридцяті роки 16-го століття був успішним підприємцем на золотих копальнях в Ііловем у Праги.

Однак весь цей час корони на фасаді будівлі були тільки намальовані. Вперше на рубежі 16 і 17 століття, коли будинок став власністю німецького бізнесмена і відомого скнари Петру Негрофу з Голтенберка (якому, до речі, також належав будинок по сусідству У Червеного влчка - тепер У Золотого лева), отримала кожна корона власну рамку з штукатурки і фасад будинку був найкращим в Старому місті.

Чотири з корон виглядають практично однаково, вони розташовані в симетричних парах з дещо іншими межами. Центральна має багатшу декоративну рамку, доповнену чотирма кольорами. При виборі архітектурного стилю, в якому згодом проводилася реконструкція, зіграла роль національність архітектора - перевагою став пізній німецько-ренесансний стиль. Дата на красивому порталі зі збереженими дерев'яними воротами визначає рік завершення будівництва - 1615. З лівого боку від входу знаходиться портал з частиною оригінального розписного номера будинку.

В цілому ренесансний характер залишився майже незмінним - зміни, що проводились пізніше в бароковому та класичному стилях, в основному стосувалися внутрішніх просторів і заднього крила.

Джерело 

How to get to the point: 
Melantrichova 11
Reports
vv's picture
2 photos
vv
Хорт's picture
1 photos
Хорт
0
Your rating: None

Back to top