м. Прага. Будинок «У двох червоних левів».

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

На розі вулиць Мелантріхова і Лицарська є будинок, на фасаді якого гордо і в той же час байдуже дивляться на все, що відбувається навколо два червоних лева. Безумовно, для їх витримки знадобился тривалий час. Хижаки, яких ми бачимо, ніби прийшли погрітися на сонці. Ці тварини тут розташувалися на відпочинок майже два століття тому. Царі звірів, що прикрашають Прагу майстерно вирізані з дерева. Раніше за будинком доглядали два інших лева на щиті.

Початковий знак пари левів на кам'яній стіні з’явився з початку 19 століття і зі смаком довершував будинок в стилі пізнього класицизму. У першій половині 20-го століття це знак з будинку зник. Обидва леви були зняті з кута для установки нової ринви, і назад додому їх уже не повернули. Один з них пізніше був виявлений при ремонті фасаду на першому поверсі в 1955 році, другий лев був десь закладено каменем і, на жаль, так і не знайдено. Тому різьбяр Павло Янак створив досконалу копію левів і обидва звіра, пофарбовані тьмяною червоною фарбою, з дерев'яним парапетом повернулися на ріг будинку.

У 15-му столітті на місці сьогоднішнього будинку стояли три готичних арки, з'єднаних між собою. Від арок збереглися готичні кладки в підставах стовпів, які тримають склепіння підвалу. Будинок фактично є новим будинком, він побудований в 1835 році за проектом архітектора Мартина Гаускнехта. У двадцятих роках 20-го століття в будинку був змінений інтер'єр, встановлено чотири мансардних вікна відповідно до оригінальним стилем за проектом архітектора Яна Воднарука.

Джерело

How to get to the point: 
Melantrichova 962/1
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top