м. Прага. Будинок Петерки.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Peterkuv dum

Виділити оригінальністю або розкішшю будинок Петерки, розташований на Вацлавській площі навпроти готелю Ambassador, досить складно. Проте світла п'ятиповерхова будівля з парою скульптур і рослинним орнаментом на фасаді є одним з найвідоміших зразків празького модерну.

Будинок Петерки був побудований в 1899-1900 роках за проектом чеха Яна Котера, який був учнем прогресивного австрійського майстра Отто Вагнера. Будівля, де молодий архітектор втілив власне бачення новаторського стилю, стала його першою самостійною роботою після повернення з Відня до Праги.


Незважаючи на свій вік (на той момент Котеру було всього 28 років), він змінив на посту викладача Школи декоративно-прикладного мистецтва Фрідріха Омана, який змушений був повернутися на батьківщину. Деякі чеські архітектори старшого покоління піддали його перший проект найсуворішій критиці, вважаючи професійні здібності недосвідченого Котера занадто слабкими, інші стверджували, що він був ковтком свіжого повітря для національної архітектури та стояв біля витоків нового етапу її історії. Простий фасад будинку з центральним еркером прикрашають смуги квіткового узору від Йозефа Пекаркі, а також чоловіча та жіноча статуї, виконані Станіславом Сухардой.

У празьких хроніках до своєї реконструкції будинок носив назву У Чорного орла (U Černého orla), про що сьогодні нагадує домовий знак у вигляді двоголового хижака і Діви Марії з немовлям, розташований над вхідними дверима. Під час перебудови тут жив банкір Лев Петерка, на прізвище якого будівля і отримала свою назву. Вже в 1900 році в будинку розташовувався Народний банк, орієнтований на дрібні позики, а сьогодні в ньому працює кілька магазинів.

Будинок Петерки є одним з кращих празьких будинків в стилі модерн і чудовою роботою талановитого Яна Котера. Його практично рівний фасад, позбавлений пафосного декору, захоплює витонченістю і гармонійним оформленням.

Джерело

 

How to get to the point: 
Václavské náměstí 777/12
0
Your rating: None

Back to top