м. Відень. Церква шотландського монастиря.

olanko's picture
  • Теги:
    • Церковь,
    • Religious architecture

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • AustriaViennaVienna
Description

Доля церкви Шотландського монастиря (Schottenkirche) була складною. Першу романську церкву при монастирі Schottenstift побудували в 1160-99 рр. Це була тринефна романська будівля з апсидою. Храм згорів в 1276 році. У 1443-му, вже після відновлення, він знову постраждав від стихії - був зруйнований землетрусом. Реставрацію за мірками того часу провели швидко: через шість років храм знову відкрився для прихожан. Однак через помилки будівельників навесні 1634 року обвалилася покрівля церкви. У 1638 році блискавкою була зруйнована дзвіниця.

Нову реконструкцію в бароковому стилі закінчили в 1641 році, але храм знову постраждав в період турецької облоги. Чергове відновлення затягнулося. Західна вежа в результаті була лише трохи вище фасаду - її збиралися збільшити, але цей проект не був реалізований. Освячення хору і дзвіниці відбулося тільки в 1893 році.

Будівля церкви зовні виглядає скромно. Тим яскравіше враження, яке справляє його внутрішнє оздоблення. Інтер'єр Шоттенкірхе оформлений в стилі високого бароко і на диво красивий. У храмі кілька капел. Головний престол створений в 1883-89 роки, за ескізами Генріха Ферстеля (в його декорі використані скляні мозаїки Майкла Різе). Вівтар виготовив Йоахім Зандрарт. Вівтарну розпис виконав Йозеф Штрака - знаменитий релігійний живописець, що навчався в Італії. Розпис склепінь належить пензлю австрійського живописця - Юліуса Шмідта.

З 1690 року органістом Шоттенкірхе був великий музикант бароко, композитор Йоганн Йозеф Фукс.

Пам'ятник Генріху II Язомирготту, засновнику монастиря шотландців, на південній стороні зовнішньої стіни церкви.

Джерело 

How to get to the point: 
Freyung 6
Reports
vv's picture
2 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top