Церква міноритів у Відні

vv's picture
  • Теги:
    • Памятник архитектуры,
    • Monuments,
    • Церковь,
    • Religious architecture,
    • More than 100 years,
    • Аrchitectural structure

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • AustriaViennaVienna
Description

Мінорити це францисканці. До Відня їх запросив 1224 року герцог Леопольд VI. Так у Відні виник монастир міноритів. Первісна церква міноритів постраждала від пожежі. 1275 року Отакар Пжемисл заклав перший камінь у побудову нової кам'яної церкви.

Церкву міноритів у Відні вважають першою готичною спорудою у Східній Австрії. Церква не залишалась від уваги князівського дома Габсбургів. Нову каплицю тут збудували за ініціативи Бланш Валуа, дружини Рудольфа ІІІ, на честь її діда, святого Луї. Каплиця була готова у 1328 році. Каплиця була прибудовою і мала окремий вхід. До 1340 року церква отримала і проект нового готичного фасада. Він мав французький варіант з трьома готичними порталами, незвичими для архітектури Австрії.

Францисканці наголошують на бідності і спасінні душі, формально це жебракуючий чорнечий орден. Їх церква у Відні, однак, немає нічого спільного з настановами бідності і має усі риси придворного і розкішного храму — з розкішними вікнами, вітражами, вежею, що мала високий готичний шпиль тощо. На початок 21 ст. шпиль не існує і не був відновлений під час оновлювальних ремонтів.
1529 під час Першої облоги Відня турками-османами готичний шпиль вперше був поруйнований. Його відновили до 1633 року. Під час Другої облоги Відня 1683 року готичний шпиль зруйнували вдруге. Церква міноритів практично не постраждала і зберігала первісну готичну стилістику.
Монастир міноритів був зачеплений антирелігійними реформами австрійського імператора Йосипа ІІ. За рахунок закриття низки храмів і монастирів і конфіскацій їх майна він збільшував державні кошти на ведення війни. Монастир зачинили. Міноритів повернуть у Відень пізніше.
На початку 19 століття у Відень потрапила мозаїчна копія «Таємної вечері» Леонардо да Вінчі. Вона була створена по замові Наполеона Бонапарта. По його поразці залишилась серед невикористаних творів мистецтва. Її придбав австрійський імператор Франц І. Імператор планував розмістити мозаїчну копію у палаці Бельведер, але не урахував її завеликого розміру, її нема кули було розмістити у Бельведері. Для неї знайшлося відповідне місце тільки у готичній церкві міноритів.
П'єтро Метастазіо, що мав священицький сан, уславився також як творець лібретто. Він помер у Відні і був похований у Михайлівській церкві. Але його надгробок був перенесений до готичної церкви міноритів.

Джерело тексту та фотографії мозаїчної копії «Таємної вечері».

 

How to get to the point: 
Відень, Миноритенплац
Reports
olanko's picture
4 photos
olanko
0
Your rating: None

Back to top