м. Будапешт. Пам'ятник Андрашу Хадіку.

olanko's picture
  • Теги:
    • Monuments,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • HungaryBudapestBudapest
Description

Hadik András lovasszobra

Кінний пам'ятник військовому діячеві графу Андрашу Хадіку фон Футаку розташований на Замковій горі в Будапешті, на перетині вулиць Сентхаромшаг і Урі. Автор пам'ятника, спорудженого в 1837 році - скульптор Дьордь Вастаг.

Андраш Хадік (16 жовтня 1710 р. - 12 березень 1790 р.) - австрійський фельдмаршал угорсько-словацького походження, увійшов в історію, як герой Семирічної війни 1756-1763 рр., який здійснив в жовтні 1757 року зухвалий кавалерійський рейд на Берлін, захопивши його на добу. За звільнення міста Хадік зажадав у берлінського муніципалітету значне грошове відшкодування для себе, своїх офіцерів і солдатів. Заслуги гусара Андраша Хадіка були відзначені високою імперською нагородою, яка за всю історію Австрії вручалася всього 20 полководцям - Великим хрестом Ордена Марії-Терезії.

Пам'ятник одночасно присвячений пам'яті 3-го Імператорського і Королівського гусарського полку Арада, який був заснований ще в 1702 році і проіснував до падіння Австро-Угорської імперії в 1918 році. В його основу вмуровано скляний контейнер з іменами героїв полку.

Джерело

0
Your rating: None

Back to top