м. Будапешт. Будинок національного управління пенсійного страхування.

olanko's picture
  • Теги:
    • Building,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • HungaryBudapestBudapest
Description

Вражаюча монументальна будівля, яку у Будапешті називають ОТІ-палац (національне управління пенсійного страхування). Ліве крило було побудоване у 1912-1913 роках за планами Марселя Комора (Komor Marcell) та Дежо Якаба (Jakab Dezső) як штаб-квартира Будапештського робочого фонду. Праве крило завершене майже через 20 років. Воно було зроблено дизайнерами оригінального крила (за участю архітекторів Яноша Комора (Komor János) і Шоша Аладара (Aladár Sós) як і вже існуюче ліве, але побудовано значно вищим, і між двома крилами була побудована 18-поверхова 75-метрова будівля.

Так у 1930-31 роках з'явився перший хмарочос Будапешту. Башта пережила другу світову війну, але через невелику міцність будівельних матеріалів на початку 1960-х років почала руйнуватись, просідати і у 1969 році була повністю знесена.

Будівля прикрашена гарними скульптурами, але її справжньою родзинкою є 25 барельєфів, які зображують порушення правил будівництва і експлуатації обладнання і техніки та можуть слугувати наочною інструкцією з охорони праці. Серед авторів – скульптори Міхалі Біро (Bíró Mihály), Ласло Гювеш (Hűvös László), Антал Орбан (Orbán Antal).

На жаль, сфотографував тільки половину.

І вишенька на торт: горілка – причина всіх порушень!

Джерело 

How to get to the point: 
Fiumei út 19a
0
Your rating: None

Back to top