смт Варва. Пам'ятний знак Лютневому повстанню.

olanko's picture
  • Теги:
    • Плита (Стела),
    • Monuments

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineChernihiv regionВарва
Description

На початку 1943 року окупаційний німецький режим посилив свій терор. Масові арешти у Варві розпочалися 23 лютого – було заарештовано 187 мешканців району, переважно чоловіків, здатних чинити опір.

Щоб не допустити масової розправи на мирними жителями-земляками, підпільники вирішили підняти збройне повстання у Варві, створили штаб та розробили план повстання. Сили повстанців були обмеженими – 30 підпільників проти озброєного загону есесівців та 50 приїжджих поліцаїв із сусідніх районів. Підпільники розраховували на допомогу 187 в’язнів.

              Повстання розпочалося в ніч на 27 лютого. Відповідно до плану, підпільники Мудрий В.Г., Барановський М.Г. та Суглоба О.П., які працювали в поліції, звільнили заарештованих і обеззброїли поліцаїв, що прибули в район. Чотири групи повстанців знищили місця розташування есесівців та місцевих поліцаїв. І на ранок 27 лютого Варва була в руках повстанців. На будинках державних установ були підняті червоні прапори , як символ перемоги над ворогом. На центральному майдані  відбувся мітинг, на якому члени штабу повстання  закликали жителів району продовжувати збройний опір та створити для цього партизанський загін.

Отже, 27 лютого повстання у Варві перемогло. У цей день варвинчани довели непохитний патріотизм, мужність та героїзм. План повстання, розроблений підпільною організацією успішно втілений у життя, від неминучої смерті врятовані тисячі жителів району, ліквідовано окупаційні органи влади.

Лютневе повстання стало початком дії партизанського загону, який був створений із груп повстанців і діяв на територіях Чернігівської, Полтавської та Сумської областей.   

За матеріалами краєзнавця Голобородька В.С.

0
Your rating: None

Back to top