м. Львів. Кам'яниця Вартановичівська.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Кам'яницю звела заможна родина львівських вірмен Вартановичів у XVII ст. на місці давнішого будинку. У ній збереглися середньовічна розпланувальна структура та стилістичні елементи ренесансу. У подвір'ї є відреставрована білокам'яна консоль з головою лева (рест. Олег Рибчинський). 23 серпня 1963 р. Постановою РМ УРСР №970 кам'яницю внесли до списку пам'яток національного значення під ох. №329.

Кам'яниця розташована у середміському кварталі, на вулиці, що виходить із південно-східного кута пл. Ринок. Ділянка зберігає ренесансну забудову: чільну і тильну кам'яниці (XVI–XVII) та дві офіцини (XIX–XX).

Чільна кам'яниця чотириповерхова, збудована за характерною для XVII ст. планувально-просторовою структурою: дводільна, тритрактова. Чільний фасад асиметричний, тривіконний із двома входами, підкресленими білокам'яними порталами та з металевими брамами. Портал галереї прямокутний, з ліхтарем; портал брами — півциркульний, рустований, з картушем на замковому камені. Обидва входи мають металеві двері ковальської роботи. Архітектурний вистрій фасаду в стилі неоренесансу: вікна 2-го і 3-го поверхів декоровані порталами з пілястрами та сегментними сандриками на 2-му поверсі і трикутними на 3-му; на 4-му — оздоблені профільованим обрамуванням із замковими каменями. Підвіконні вставки другого поверху декоровані ліпними барельєфами у вигляді грифонів, що тримають гербові картуші.

Сучасне розпланування чільної кам'яниці є результатом перебудови XIX ст. Вужча частина (первісна брама, тепер приміщення галереї) перекрита півциркульним склепінням із розпалубками, підлога вимощена гранітними плитами; ширша (переділена) частина перекрита хрестовими склепіннями з різьбленими білокам'яними розетами і підп'ятниками, вимощена кам'яними плитами у сучасній брамі. Пивниці вимощені каменем, перекриті бочковим склепінням у камері третього тракту, і бочковими з розпалубками — в камерах першого і другого.

Кам'яниця зберігає ренесансну планувально-просторову структуру та архітектурні елементи XVII ст.

Джерело

How to get to the point: 
Руська, 4
0
Your rating: None

Back to top