м. Львів. Старий корпус університету.

olanko's picture
  • Теги:
    • Building,
    • Аrchitectural structure

Mark: +3 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Колишній будинок єзуїтського конвікту, пізніше – старий корпус університету (ХVIII ст.; 1842 - перебудова, арх. Фіделіс Штадлер). Стиль будівлі – класицизм. Будинок споруджувався для єзуїтського пансіону, в якому виховувалася шляхетська молодь, згодом в ньому були розміщені казарми. У 1851 р. був переданий університету. Сьогодні – корпус біологічного факультету ЛНУ ім. І. Франка.

Будинок розташований на невеликому пагорбі, на кутовій ділянці у сусідстві з кол. костелом Св. Миколая. Чоловий фасад звернений до вул. Грушевського, торець - до вул. Кирила і Мефодія. Тильний фасад виходить в ботанічний сад університету, закладений у 1851 р. на місці давнього саду монастиря Тринітаріїв.

Будівля цегляна, триповерхова, тинькована, з внутрішнім подвір'ям. План має в основі квадратну конфігурацію. Система планування - коридорна. Фасад завершено розвинутим карнизом. Фасадна стіна, практично, не має декоративного опорядження. Над першим поверхом проходить смуга ще одного карнизу. Вікна взяті в обрамлення простого профілю.

Джерело

Біля входу до будинку встановлено низку таблиць. У липні 1956 р. органи місцевої влади встановили таблицю з білого мармуру: «Тут з 1875 по 1881 р. на філософському факультеті Львівського університету вчився І. Я. Франко - великий український письменник, революціонер-демократ. У 1976 р. її замінила бронзова таблиця, яку виконав скульптор Е.Мисько.

У 1975 році відкрили дошку з сірого мармуру Алоїзі Цьотці (1876-1916): «Тут у Львівському університеті в 1906-1907 і 1911-1912 вчилася відома білоруська поетеса-революціонерка Цьотка (Алоїза Пашкевич)». На плиті поряд із текстом – барельєфний портрет поетеси. 

У 1990 р. розмістили бронзову таблицю Адамові Коцку (1889-1910): «1 липня 1910 р. на барикадах в боротьбі за укра­їнський університет тут загинув студент Адам Коцко». Таблицю виконали скульптор М. Посікіра та архітектор М. Федик. 

29 квітня 1993 р. урочисто відкрили художньо-меморіальну дошку, присвя­чену Михайлу Грушевському. Виготовлена вона робітниками Львівської кераміко-скульптурної фабрики з ініціативи та частковим коштом обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. Автори проекту бронзової пам'ятної дошки - скульптор Любомир Яремчук та архітектор Ва­силь Каменщик. 

У 1992 р. встановили меморіальну таблицю всесвітньо відомому математику Стефану Банаху.

На будинку є ще одна таблиця, яку встановили з ініціативи працівників геологічного факультету: «В цьому будинку з 1945 по 1958 рік працював видатний радянський вчений петро­граф і мінералог, Герой Соціалістичної праці, академік Володимир Степанович Соболєв».

Джерело 

 

How to get to the point: 
Вул. Грушевського, 4
Reports
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top