м. Львів. Будинок № 17 по вул. Січових Стрільців.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

Триповерховий багатоквартирний житловий будинок збудований у 1878–1879 рр. за проектом арх.-буд. Міхала Фехтера. Кам’яниця має симетричний чільний фасад, складається з основного фронтального блоку, прилеглого до вул. Січових Стрільців, та широкого внутрішнього крила-офіцини. Приміщення 1-го поверху займають заклади торгівлі та сервісу. Будівлю можна віднести до типу середньої чиншової кам’яниці у стилі неоренесансу.

Триповерховий дім має симетричний чільний фасад на 9 вікон із двома пристінками по краях. Середня частина фасаду, між пристінками, членується по вертикалі шістьма пілястрами коринфського ордеру, розміщеними у міжвіконних простінках 2–3-го поверху. Вікна у профільованих обрамуваннях, на 2-му поверсі – з розірваними ренесансно-маньєристичними сандриками, на 3-му – з поличками-карнизами.

Виступи бічних пристінків акцентуються двома балконами 2-го поверху, обнесеними балюстрадою і встановленими по краях фасаду на ліпних консолях. Пристінки, фланковані рустованими лізенами, мають парні вікна, з ширшими сандриками нагорі. Нижній ярус фасадної стіни, відділений вужчим карнизом і оформлений рустом, заповнюють широкі вікна-вітрини приміщень, адаптованих для функціонування закладів торгівлі та сервісу. Вхідний портал кам’яниці зміщений ліворуч від середньої осі.

Джерело 

How to get to the point: 
Січових Стрільців, 17
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top