м. Львів. Будинок № 2-4 по вул. Словацького.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +3 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineLviv regionЛьвів
Description

П'ятиповерховий будинок, зведений 1912–1913 рр. за проектом Юзефа Авіна — елітна кам'яниця, імпозантний приклад львівської постсецесії, в якій поєднані трансформовані античні мотиви з мотивами пізньої сецесії. Окремої уваги заслуговують рельєфи на фасаді, які виконав Зиґмунт Курчинський. Сьогодні це житловий будинок із торговими та офісними приміщеннями на 1-му поверсі, пам'ятка архітектури місцевого значення.

Будинок на вул. Словацького, 4 був задуманий як елітна житлова кам'яниця. Це була дорога інвестиція, яка мала демонструвати справжній великоміський розмах. У будівництві застосували новітні матеріали та обладнання: міжповерхові перекриття, монтовані на металевому каркасі; ліфт віденської фірми "A. Freissler"; систему центрального опалення та ін. 

Будинок є частиною периметральної  забудови вул. Словацького. На тлі сусідніх кам'яниць, що переважно є три чи чотириповерховими, цей п'ятиповерховий будинок є помітним акцентом у перспективі вулиці. Фасад розміщений за регуляційною лінією.

Чільний фасад симетричний. В його композиції домінують виступи двох призматичних еркерів, між якими на 2-му і 3-му поверхах вмонтовані балкони. На кожному поверсі на еркерах — по три вузькі вікна що розділені смугами лізен. Завершені еркери лоджіями у рівні 5 поверх . У центрі, над вінцевим карнизом — масивний стилізований фронтон із овальним вікном. У високому даху влаштовані люкарни.

Колишня кам'яниця Барда вирізняється своїм декором. Вхідний портал фланкований спарованими колонами та доповнений фігурками путті верхи на фантастичних тваринах, а фронтон — стилізованими зображеннями орлів. Вікна 2 поверху на еркерах фланковані симетричними композиціями, об'єднаними у фриз: бачимо зображення жалобної процесії — групи оголених фігур із вінками, виконане у невисокому рельєфі. Автор рельєфів — скульптор-символіст Зиґмунт Курчинський.

У ліпному декорі фігурують форми античної архітектури, серед них — ряди дентикул, гірлянди, пальмети, симетричні паростки, волюти. Всі вони стилізовані в дусі пізньої сецесії: геометризовані та трансформовані у кристалічні блоки.

Будинок має оригінальний Т-подібний план. Передній блок має дворядне розміщення кімнат, а перпендикулярно до нього — широка тритрактова офіцина, із вузькими внутрішніми дворами з боків. У першому та третьому тракті є кухні, у середньому — дві сходові клітки, між якими включено мале подвір'я-колодязь, що забезпечує денне освітлення на сходах. На рівні 1-го поверху по центру фронтального блоку до сходів ведуть вхідні сіни, перекриті кесонованим плафоном.

Джерело

How to get to the point: 
Словацького, 2-4
Reports
Vikont's picture
1 photos
Vikont
0
Your rating: None

Back to top