м. Київ. Будинок № 20 по вул. Руставелі.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Побудований у 1910-1911 роках. Будинок чоловим фасадом виходить на червону лінію забудови вулиці.Шестиповерховий на цокольному поверсі, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний. Односекційний, має парадну та чорну сходові клітки, ліфтову шахту. Проїзд на подвір'я розміщено праворуч головного входу. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Пам'ятка архітектури.

Первісний п'ятиповерховий об'єм споруджений у стилі історизм з елементами класицистичної архітектури та модерну. Декор фасадів змодельований у цеглі. Шостий поверх надбудовано, вірогідно, у 1950-і рр., стильових ознак не має. Композиція головного фасаду триосьова, симетрична. Головну вісь виділено вузьким ризалітом, на першому поверсі акцентовано входом з арковим завершенням, оформленим широким профільованим архівольтом з замковим каменем. Ризаліт завершено аттиковим поверхом з напівциркульним фронтоном. Всі три осі на другому - третьому поверхах фланковано рустованими лопатками, на четвертому та п'ятому лопатками з орнаментальними композиціями у верхній частині. Вікна першого-четвертого та шостого поверхів прямокутні, (другого і четвертого з замковими каменями), п'ятого — мають аркові перемички, обрамлені сандриками також із замковими каменями. Завершує п'ятиповерхову композицію карниз з аркатурою. Дворовий фасад виконано без застосування архітектурного та скульптурного декору (крім простих міжповерхових гуртів з сухариками).

В інтер'єрі головного вестибуля збереглися карнизні гурти, первісні металеві огородження сходів та підлога з кольорових кахлів серійного виробництва. Рисунок підлоги складається в композицію зі стилізованих чотирилисників жовтого кольору та меандрового візерунка коричневого кольору.

Джерело

How to get to the point: 
Ш. Руставелі, 20
Reports
Хорт's picture
1 photos
Хорт
0
Your rating: None

Back to top