м.Київ. Прибутковий будинок Сироткіна.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Збудовано у 1899-1902 роках архітектурною фірмою Шимана та Гілевича на замовлення П. Григоровича-Барського (автор проекту – архітектор К. Шиман, інженер-будівничий О. Гілевич). Під час спорудження від збанкрутілого замовника будинок перейшов у власність багатого купця О. Сироткіна. На першому поверсі будівлі міс­тилося відоме у Києві кафе «Маркіз» (згодом ресторан «Чайка», пізніше – «Лейпціг») із затишною двосвітною залою. Під назвою «Маркіз» кав'ярня згадується в романі М. Булгакова «Біла гвардія». Памʼятка архітектури.

Чотириповерховий, у плані Г-подібний, трисекційний, з комфортабельними п'яти-, шестикімнатними квартирами. Стилістика будинку еклектична, пере­важають риси ренесансної архітектури у поєднанні з елементами бароко. У вирішенні великих вікон наріжної частини виявився вплив стилю модерн.

Чільні фасади різної довжини мають симетрично-осьову композицію, їхні центральні осі й фланги акцентовано ускладненими завершеннями у вигляді фігурних аттиків і дахових вежок. Наріжжя увінчувала гранчаста вежа, що мала високу ренесансну баню з ліх­тариком і шпилем (втрачено). Розкріповки фасадів завершено мансардними вікнами складних абрисів, які завершувалися фронтонами з цибулястими маківками. Декор чільних фасадів відзначається пишністю, багатством архі­тектурних деталей високого рельєфу, круглої скульптури та орнаменту. Привертає увагу скульптурна компо­зиція з двох напівлежачих жіночих постатей під карнизом.

На окремих балконах збереглися оригінальні литі й ковані грати. Інтер'єри квартир були розкішно оздоблені ліпленням, гру­бами з рельєфними кахлями. Завдяки багатому оздобленню будинок став відомою архітектурною пам'яткою міста.

Джерело

How to get to the point: 
Володимирська, 39/24
Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top