м.Київ. Будинок № 3 по вул. Ярославів Вал.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

1861 домовласник отримав від Міської думи документ на право володіння садибою, що свідчило про закінчення будівництва. Автора проекту не виявлено. У рішенні фасаду використано типову симетричну композицію на сім вікон. Влаштовано парк з фонтаном, у саду з декоративних та фруктових дерев встановлено літній павільйон. 1877 через несплату боргів С. Алфер'єв продав садибу барону М. Штейнгелю, на замовлення якого 1878 переоформлено парковий фасад особняка за проектом арх. О. Шіле: влаштовано тамбур, увінчаний трикутним фронтоном на антаблементі, та кам'яні двобічні сходи. Тоді ж перебудовано і декоровано флігель, праворуч до головного об'єму прибудовано одноповерхову крамницю, де містився винний магазин М. Штейнгеля. Тепер деякі елементи опорядження паркового фасаду особняка втрачено, зокрема баронський герб на фронтоні, площу парку скорочено. Пам’ятка архітектури.

Двоповерховий з мезоніном і підвалом, цегляний, тинькований, пофарбований, у плані прямокутний з тильним ризалітом. Дах трисхилий з бляшаною покрівлею. Планування зальноанфіладного типу. Перекриття пласкі по дерев'яних балках, над підвалом — склепінчасті. Парадні сходи у вестибулі — дерев'яні, чорні сходи на другий поверх у тильній частині будинку — кам'яні. Одноповерхову з підвалом північно-західну прибудову вкрито односхилим бляшаним дахом. Оформлений у стилі пізній класицизм. Композиція чолового двоповерхового фасаду симетрична. Центральну триосьову розкріповку підкреслено аттиком та чотирма іонічними пілястрами між вікнами другого поверху. Головну вісь із вхідним отвором акцентовано широким чавунним балконом, що спирається на фігурні литі колонки. Фасад завершено карнизом з модульйонами. Рустований перший поверх відокремлено профільованим гуртом. Прямокутні вікна з профільованими лиштвами прикрашено підвіконними фільонками, на першому поверсі увінчано замковими каменями, на другому — горизонтальними сандриками. Підвіконні фільонки верхнього поверху утворюють орнаментальний пояс з мотивом вміщеного у прямокутник кола. Будинок — цінний зразок житлової споруди у стилі класицизм.


У радянський час садибу націоналізовано. 1938-41, 1944-53 в садибі містилася Спілка письменників. Пізніше в особняку розміщувалися генеральне консульство Польської Народної Республіки (1954-74), видавництво ЦК ЛКСМУ «Молодь», правління Добровільного товариства любителів книги УРСР. Тепер — резиденція посла Республіки Індія.

Джерело

How to get to the point: 
Ярославів Вал, 3
0
Your rating: None

Back to top