м.Київ. Будинок № 37 по вул. Ярославів Вал.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

У 1899 році зведено наріжний чотириповерховий прибутковий будинок, ймовірно, за проектом Е. Брадтмана. На першому поверсі містилися крамниці — галантерейна, мануфактурна, м'ясна, кондитерська, булочна. На другому-четвертому поверхах розміщувалися квартири — по три на кожному. З 1912 будинком володів київський купець 1-ї гільдії А. Райзман, з 1916 — лікар Ф. Матвєєв, з 19 серпня 1917 — П. Шапіро, який, ймовірно, був останнім власником будинку до його націоналізації. Пам’ятка архітектури.

Чотириповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі, дах двосхилий з вальмою над зрізаним наріжжям. Асиметрію об'ємної побудови обумовлює різна довжина крил.

Зовнішні фасади оформлено у стилі неоренесанс. Наріжжя, прилеглі до нього, та два віконні прясла акцентовано розкріповками, що на краях фасадів увінчано фігурними аттиками з півциркульними прорізами. Лиштви вікон оздоблено фронтончиками, маскарона- ми, підвіконними ліпленими вставками, бічними пілястрами. Вінцевий профільований карниз на кронштейнах підкреслено рядом дентикул.

Парадну сходову клітку освітлює денний ліхтар. Сходи гранітні, набірні; підлога сходових майданчиків — з різнокольорових плиток; огородження коване, фігурне, у стилі неоренесанс. Аналогічно виконано освітлені вікнами чорні сходи, що мають вихід у проїзд.
Будинок — цікавий зразок житлової архітектури Києва доби еклектики. Тепер зберігає житлове призначення, у приміщеннях першого поверху містяться торговельні заклади, на другому Канадське представництво.

Джерело 

How to get to the point: 
Ярославів Вал, 37/1
Reports
Хорт's picture
1 photos
Хорт
0
Your rating: None

Back to top