м. Київ. Будинок № 112а по вул. Саксаганського.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +11 / 3 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Побудований у 1898-1900 роках. Чотириповерховий з цоколь­ним поверхом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Пере­криття пласкі, дах двосхилий, з бляша­ним покриттям. Оздоблений у стилі історизм з елементами неоренесансу. Пам’ятка архітектури.

Композиція фасадів симетрична. На головній осі — парадні й чорні сходи. Чоловий фасад тридільний: центр і фланги виділено накладними двоколонними портиками композитного ордера на рівні двох верхніх поверхів. У проміжках влашто­вано балкони (первісні ґрати замінено). Перший поверх рустований, в оздобленні інших поверхів широко застосо­вано гіпсові деталі (частково стан­дартні). В пишному декорі використано жіночі та лев'ячі маски у замкових каменях вікон, орнамент: «гротеск» — у ризалітах, рослинний — у підвіконнях. Будинок увінчує розвинений карниз з модульйонами, центральний ризаліт — напівциркульний фронтон з гербом в овалі. Вирізняються лиштви централь­них вікон, що складаються з пілястрів з орнаментом із монет. Над головним входом рельєфний десюдепорт із зоб­раженням серед виноградних грон амурів, які читають книжку й грають на сопілках. Бічні фасади вирішено у вигляді глухих брандмауерів.

Інтер'єри також насичені декором. Входи у три квартири зі сходових май­данчиків оформлено ошатними порта­лами під розвиненими фронтонами з жіночими масками. Стіни вестибюля розбито на фільонки й увінчано рос­линним фризом. Проїзд у південному крилі має перекриття з плафонами, оформленими овальними й циркульни­ми розетками. Над отвором проїзду — картуш у лапах грифонів, в якому вміщено дату будівництва (1900). Шпиль у завершенні центральної осі фасаду втрачено.

Джерело

How to get to the point: 
Саксаганського, 112-а
Reports
ганс's picture
1 photos
ганс
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
Aleksis's picture
1 photos
Aleksis
0
Your rating: None

Back to top